HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

За какво се споразумяха лидерите на Г-7

Лидерите на Групата на седемте отбелязаха глобалния характер на проблема с миграцията и затова признаха правото на държавите да контролират своите граници за целите на националната сигурност. Това се посочва в текста на заключителната декларация, приета в края на двудневната среща на върха в италианския град Таормина. “Масовото движение на мигранти и бежанци се превърна в световен феномен, който има пряко въздействие върху безопасността и темата за правата на човека. Това изисква усилия на международно ниво”, казаха лидерите на седемте най-индустриализирани страни (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ , Франция и Япония). “Ние разбираме, че бежанците трябва да бъдат възможно най-близо до страните на произход и да могат да се завърнат у дома, когато има условия на сигурност. Спазвайки правата на мигрантите и бежанците, ние отново потвърждаваме правото на държавите да контролират своите граници и миграционните потоци, индивидуално или колективно, за целите на националната сигурност“, пише в декларацията. Страните се споразумяха и за съвместно противодействие срещу протекционизма. “Ние разбираме, че свободна, честна и взаимноизгодна търговия и инвестиции са основните двигатели на растежа и създаването на работни места. В допълнение, потвърждаваме ангажимента си за отваряне на пазарите и борбата с протекционизма и се противопоставяме на всяка нелоялна търговия. В същото време признаваме, че търговията невинаги е от полза за всяка от страните. По тази причина считаме, че е необходимо да се вземат подходящи мерки за всички дружества, както и всички граждани да могат да използват в максимална степен възможностите, предлагани от глобалната икономика”, се посочва в текста на документа. Включването на клауза за протекционизъм в декларацията е спорна заради позицията на американския президент Доналд Тръмп, който неведнъж заяви намерението си за затворена търговията в САЩ. Членовете на Групата на седемте са убедени, че победата над тероризма в Сирия няма да бъде възможна без организацията на политическо решение на конфликта в страната. “Ние сме готови да увеличим усилията си за борба с международния тероризъм в Сирия, по-специално срещу “Ислямска държава” и “Ал Кайда“, заявиха делегатите. Те посочиха и че се наблюдава голям напредък в борбата с екстремистите.

“Ние са постигнали значителен напредък в намаляването на присъствието „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак и се ангажираме да продължим тези усилия до освобождението на окупираните от джихадистите територии, особено Мосул и Ракка.“ Лидерите на Г-7 са готови да затегнат санкциите срещу Русия в случай на неизпълнение на споразумението от Минск, свързани с уреждането на кризата в Украйна. В окончателната декларация е споменато желанието на Групата на седемте за “допълнителни мерки” срещу Москва в случай на неизпълнение на договора. Както бе посочено от дипломатически източници, САЩ се съгласиха, че все още е налице необходимост от санкции. В навечерието на пресконференцията, която предхожда срещата на върха, председателят на Европейския съвет Доналд Туск обеща да “призове лидерите на Г-7 да потвърдят своята позиция” за антируските санкции. “От последната ни среща на върха в Япония не видяхме нищо, което би обосновало промяна в нашата политика по отношение на Русия,” каза той. Лидерите на Г-7 заявиха, че проблемът с ядрената и ракетна програма на Северна Корея е приоритет за международната общност, тъй като заплахата е достигнал ново ниво. “Северна Корея се превърна в първостепенен проблем в глобалния дневен ред и представлява заплаха за световната стабилност, който достигна до ново ниво“.

Германският лидер Ангела Меркел заяви, че партньорите от Г-7 на американския президент Доналд Тръмп остават „на тъмно“ по въпроса за намеренията си в областта на изменението на климата. Тя заяви, че дебатите на срещата на върха в Сицилия по темата са “много незадоволителни”. “Цялата дискусия по темата за климата беше много трудна, да не кажа много незадоволителна”, каза Меркел. “Тук имаме ситуация от шест срещу един, което означава, че все още няма признаци дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение или не”, добави тя. Страните бяха изложени на опасност от безпрецедентен застой днес, когато американският президент Доналд Тръмп се противопостави на натиска да се присъедини към общи позиции по горещите въпроси като изменението на климата, глобалната търговия и миграцията. Групата на седемте водещи демокрации започна заключителния ден на годишната си среща на високо равнище с дискусии с лидери от Етиопия, Кения, Нигер, Нигерия и Тунис. Петте африкански държави са ключови играчи в средиземноморската миграционна криза, като страни на произход или транзит на стотици хиляди мигранти, които се опитват да достигнат до Европа чрез опасното пресичане на Средиземно море. Италианското председателство на Г-7 постави тазгодишната среща на върха в Сицилия, за да подчертае близостта на кризата. Но дори това е предизвика разминаване сред срещите на върха, като Тръмп, според италиански източници, който се противопоставя на желанието на домакините да издадат декларация, подчертаваща ключовите точки на миграцията – както ползи, така и вреди. Очевидно този език е „анатема“ за Белия дом, който иска да наложи забрана на пътниците от шест мюсюлмански страни. След като осъществи първото си президентско пътуване в чужбина, Тръмп смекчи традиционните си критики и похвали европейските партньори на САЩ за усилията им във военен аспект, за търговията и за борба с глобалното затопляне. Трайният мотив на Седемте все пак е свободната световна търговия.

На миналогодишната среща на високо равнище в Япония лидерите публикуваха изявление в подкрепа на противопоставянето на протекционизма, както и за подпомагането на бежанците и борбата с изменението на климата. Тогава обаче Белия дом се оглавяваше от Барак Обама, а днес неговият наследник дръзва да се оттегли от линията на Г-7. “Основа за решение на Доналд Тръмп в крайна сметка ще бъде най-доброто за Съединените щати”, заяви икономическият съветник Гари Кох на тазгодишните разговори в курорта Таормина. Неговият език обобщава също платформата “Америка на първо място”, която подпомогна победата на бизнесмена на миналогодишните президентски избори. Г-7 едва ли ще повтаря своята често използвана терминология срещу протекционизма, след като тази седмица Тръмп в Брюксел описа германците като “лоши, много лоши” в своите търговски практики. Срещата на върха в петък междувременно потвърди британския призив към доставчиците на интернет услуги и социалните медийни компании да възпрат джихадисткото съдържание онлайн, след поредния терористичен акт, отнел живота на 22 души в Манчестър. Г-7, призована от Япония, също ще предприеме общи действие срещу Северна Корея след поредица от ракетни изпитания. Дискусиите в петък в Сицилия приключиха с класическа музика в сянката на древногръцкия театър и огнедишащия вулкан Етна. Тръмп, обаче, изглежда е склонен да изпълнява друга мелодия от партитурата, оставяйки Г-7 без ясно съгласие по водещите теми. Други звуци се открояват, че след като във Вашингтон продължават разследванията дали Русия се е намесила в изборната победа на Тръмп на 8 ноември. Нови страсти бяха разпалени тази нощ, когато „Вашингтон поуст“ съобщи, че зетят на президента Джаред Къшнър и руският посланик във Вашингтон Сергей Кисляк са обсъждали възможността за създаването на защитен комуникационен канал между предизборния му щаб и Кремъл. Тръмп, който яростно отхвърли твърденията за такова тайно споразумение, вероятно ще напусне Сицилия, без да даде заключителна пресконференция, която е обичайна сред лидерите на Г7. В крайна сметка лидерите се споразумяха да дадат време на Вашингтон за участие в Парижкото споразумение за климата. Самият Тръмп пък заяви, че ще вземе решение през следващата седмица. /БГНЕС, АФП, ТАСС

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *