Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Топ теми

Задължително шофиране през нощта, в задръстване и по опасните пътища за кандидат-водачите

Задължително шофиране през нощта, в задръстване и по най-опасните пътища по време на шофьорските курсове. Всеки кандидат-водач ще има електронен дневник. Чрез него от транспортното министерство ще следят в реално време дали действително е на обучение. Промените се отнасят само за бъдещите шофьори на леки автомобили с категория „В”. Те ще влязат в сила през септември, съобщава Нова телевизия. С промените цената на курсовете за кандидат-шофьори се очаква да скочи драстично – с около 300 лева. Причината е, че часовете по кормуване се увеличават от 31 на 42. Автоинструкторите обаче се обърнаха едни срещу други в мненията си дали това е нужно.

Част от тях са на мнение, че часовете не са достатъчни. И правят разбивка  – 4 часа допълнително по пътища с концентрация на катастрофи, 3 часа по магистрала и по 2 часа за каране в задръстване и през нощта.

„Няма да лъжем обществото. Не може да се увеличава обемът на една услуга и цената да стане същата или по-малка. Така че увеличение ще има”, каза Красимир Георгиев. То ще е с около 300 лева.

Според Съюза на българските автомобилисти обаче промяната няма да доведе до спад на инцидентите на пътя.

„В 97-98% от държавите в Европа часовете са под 30. Прави изключение Германия, където часовете с 36. Часовете и сега са достатъчно. Някои хора се обучават и за 20 часа, други за 80 не могат да се научат”, обясни Ивайло Славков от Съюза на българските автомобилисти.

Планира се и сериозен онлайн контрол дали кандидат-шофьорите реално или фиктивно кормуват.

„Всичко това ще се дигитализира, ще има следа, така че системата да не може да бъде манипулирана, така че 42 часа да бъдат 42 часа”, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

С промените отпада и заплащането на вътрешни изпити по време на обучението.

Промяна ще има и за кандидатите за книжки за мотор. Сега те не се явяват на теоретичен изпит, ако имат правоспособност за лек автомобил.  От септември ще ходят и на листовки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *