HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

За минимална пенсия от 200 лв. минималната заплата трябва да е 800 лв.

За да се осигури минимална пенсия от 200 лв., минималната работна заплата трябва да е 800 лв. Това каза в предаването “Лице в лице” президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Той обясни, че размерът на пенсията за стаж и възраст е във функция от осигурителния доход на лицето.

“Ако приемем хипотезата, че едно лице, за да получава минимална пенсия, трябва да е работило цял живот на минимална работна заплата, то размерът на тази минимална работна заплата трябва да е такъв, че от осигурителни вноски да се осигури въпросната минимална пенсия. Това е истинската логика.

Ако приемем днешните съотношения пенсия – заплата, би следвало минималната работна заплата, която осигурява минимална пенсия от 200 лв., да бъде 800 лв. Това е един подход за изчисляване на минималната работна заплата”, каза синдикалистът.

Според Манолов моментът на обжалването на решението на съда за отмяна на минималната работна заплата от 460 лв. най-вероятно ще бъде използван от правителството, за да се състоят консултациите в НСТС по правилата и постановлението да бъде преиздадено.

По думите му минимална работна заплата от 460 лв. е недостатъчна. Минималната заплата е доходът, който трябва да се гарантира на един работник, за да може той да преживява просто, а не прилично, допълни президентът на КТ “Подкрепа”.

Той припомни, че „Подкрепа” е предложила още преди 10 г. да се въведе диференцирана минимална работна заплата по икономически дейности и да се договаря.

Това че в Европа има държави, в които няма минимална заплата, не е вярно, допълни той и обясни, че има 5-6 държави, в който това заплащане се договаря и държавата е определила тези договорности за закон.

Според Манолов проблемите у нас тръгват от пороците на приватизацията.

Ако продължаваме да унищожаваме по същия начин образователната система съвсем няма да можем да разчитаме на качествен трудов ресурс, коментира още Манолов и каза, че проблемът е не само в образованието, а и във възпитанието.

„Ние имаме тежки проблеми и в двете направления. Хората оскотяха до такава степен, че оставиха децата си на произвола на съдбата”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *