За облекчение на пристигащите от чужбина отпускари новата PCR лаборатория в Разлог ще работи без прекъсване до средата на септември

Новата PCR лаборатория в МБАЛ – Разлог ще работи без прекъсване до средата на септември. Промененото работно време е заради пристигащите от чужбина, които на граничните контролно-пропускателни пунктове са поставени под карантина и условието да бъде отменено предписанието на РЗИ е предоставянето на отрицателен бърз антигенен тест или PCR в рамките 24 часа. Поради липса на лаборатория в района, която да работи ежедневно, от ръководството на лечебното заведение и общинското ръководство са решили да улеснят хората.

Мярката се прави, за да може работещите в чужбина да изкарат една наистина приятна почивка със семействата си и да не им се налага да стоят затворени вкъщи почти две седмици, които за някои от пристигащите са целият им престой в родината.

От община Разлог съобщават, че освен през почивните дни събота и неделя в часовия интервал от 09:00 до 15:00 часа, лабораторията ще работи и в официалните празничните дни със същото работно време.

От лабораторията споделиха, че ежедневно се правят десетки изследвания с бърз антигенен тест, като броят им всеки ден е различен, но средно по около 15 от тестовете са именно за освобождаване от карантина. От началото на месеца се наблюдава увеличение на броя на тестващите се в последния ден от седмицата, като причината е стартиралите еднодневни екскурзии за море в Гърция. Заминаващите в чужбина за сезонна работа, които не са ваксинирани, са другата група хора, които си правят бърз антигенен тест. Очакванията са от началото на август броят на изследванията за освобождаване от карантина да се увеличи, тъй като месецът традиционно е отпускарски за почти всички европейски държави и тогава масово работещите в чужбина се прибират в България.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *