Топ теми

За по-дълъг живот и хубава кожа – целувайте се по-често

„Ябълка на ден пази доктора далеч от мен!“. Това казват хората за консумацията на вкусния плод, но някои могат да го заместят с думата целувка и няма да сгрешат. С докосването на устните ние показваме чувствата си и поздравяваме най-близките ни хора. Но този акт е много повече от това, защото действа като лекарство за тялото.

Целуването на любимия човек определено носи ползи за организма. Ето кои са най-големите причини да го правите по-често, представени от tialoto.bg:

1. Предпазва от настинка

Продължителното целуване може да помогне при лека настинка, сенна хрема и някои видове алергия. Проучванията показват, че по-страстните целувки предотвратяват растежа на имуноглобулин Е (антитела в кръвта), които са причина за сълзене на очите, хрема и кихане. Според изследване, проведено в Холандия през 2014 г. по време на целувката се обменят различни видове бактерии, които подсилват имунната система. А само в устата има над 700 вида бактерии.

2. Полезно е за оралното здраве

Целуването увеличава притока на слюнка в устата, което е предпоставка за по-добро орално здраве. Колкото повече слюнка в устната кухина имате, толкова по-лесно ще се избавите от вредните бактерии, които причиняват кариеси и лош дъх, смята д-р Хайди Хаусауер. По-голямото количество слюнка, което се отделя при целуване, спомага и за по-малкото натрупана плака.

3. Намалява негативните мисли

Ежедневието ни е изпълнено със стрес и напрежение, заради които често се тревожим повече. Според някои изследвания, целувките понижават количеството кортизол в тялото – хормон на стреса. Вследствие на това нивото на серотонин в мозъка се увеличава.

4. Понижава кръвното налягане

Целуването действа успокоително на тялото – не само подобрява настроението, но и балансира кръвното налягане. Причината е, че в устните има доста кръвоносни съдове, които се разширяват и така кръвният поток достига до жизненоважни органи. „След това кръвта се насочва към лицето, а после и към останалата част на тялото, така че натискът върху сърцето намалява и кръвното налягане се понижава“, обяснява пред Glamour д-р Райън Нейнстейн.

5. Намалява признаците на стареене

Притокът на кръв към лицето се увеличава значително по време на целуване. Това насърчава производството на колаген – жизненоважен протеин, който подобрява структурата на кожата. „Цялото ви лице участва в задвижването на устните, а това увеличава еластичността. Има инструктори по йога, естетически хирурзи и дерматолози, които тренират жените да упражняват лицето си, така че да стимулират производството на колаген и да намалят необходимостта от фейслифтинг“, обяснява още д-р Нейнстейн. По думите на специалиста, по-страстните целувки намаляват признаците на стареене на кожата, най-вече в долната му част.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *