За по-малко от 30 минути петричките съветници приеха бюджет от 46 млн. лв., най-много време – 5 мин., им глътна решението да не плащат таксите на децата в градините и яслите

Как за по-малко от половин час се приема бюджет на община за 46 милиона лв. – това показаха нагледно вчера петричките общински съветници. Единствената точка, по която бяха разменени 2-3 реплики и дуплики, бе предложението на съветника от БСП Димитър Капитанов да паднат таксите за детските градини и ясли в общината, а необходимите общо 200 000 лв. да се поемат от увеличение на очакваните приходи от данъците за коли и за продажби на жилища.

Първо Постоянната комисия по ТСУ с председател Владимир Стефанов, а после и целият Общински съвет отхвърлиха предложението на Капитанов с мотив, че предишния ден, тоест в понеделник, от ГЕРБ са внесли в общината социална програма и било по-разумно първо тя да се разгледа, а после да се мисли за облекчаване бюджета на родителите с малки деца. Оказа се, че почти никой от съветниците не е чел въпросната програма, а несмелата забележка на един от малкото запознати с нея – съветника Пламен Чолаков, че в документа са залегнали само еднократни помощи, които могат да бъдат раздавани на нуждаещи се, не намери никакво отражение в гласуването на предложението. С 18 гласа „против“ болшинството съветници решиха, че няма нужда общината да поема таксите на петричките деца.

Със същата лекота и експедитивност местните парламентаристи гласуваха „против” предложенията за спортно игрище в двора на СУ „Антон Попов“ и прехвърляне на 35 000 лв. от отредените за игрище в ромската махала 75 000 лв. към с. Тополница, което се нуждае от водопровод, помпа, отводнителна канавка и тъне в кал. В крайна сметка жителите на Тополница получиха своите 35 бона, но не за сметка на ромското игрище, а за сметка на ремонта на тоалетните на училище „Антон Попов“.

Това бе и единствената добавка към проектобюджета на община Петрич за 2020 г. С отказа им да дебатират важните цифри в него съветниците демонстрираха, че в този си мандат ще осигурят на общинския кмет Димитър Бръчков пълен комфорт.

Самият бюджет на общината за 2020 г. е 46 081 929 лв., което е с 3,5 млн. лв. повече от миналата година. От тях 11 млн. лв. ще са приходите от имуществени и други местни данъци, които на миналата сесия съветниците повишиха.

В разходната част на бюджета впечатление правят цифрите 10 000 лв., които ще бъдат отделени за погребения на социално слаби, 100 000 лв. ще раздаде общината за помощи, 210 000 лв. е планирала за подпомагане на Югозападната болница и туристическите бази, а 557 000 лв. ще налее в спортните и пенсионерски клубове.

Като максимален размер на новия общински дълг за 2020 г. кметът Димитър Бръчков е посочил леко стряскащите 1,956 млн. лв., а като максимален размер на дълга и общинските гаранции в края на годината – 2,658 млн. лв.

1,8 млн. лв. е целевата субсидия за капиталови разходи, но извън тази сума са 1 млн. лв., отпуснати целево за социален център за лица с увреждания, 1,4 млн. лв. за пътя до Хераклея Синтика и 1,5 млн. за ремонт на ул. „Цар Симеон“.

164,5 щата в Общинската администрация ще глътнат и най-голяма част от бюджета на общината – заплатите им са 1,957 млн. лв. За сравнение, работещите в областта на отбраната и сигурността ще вземат 4 пъти по-малко – 205 000 лв., 690 800 лв. са заделени за възнагражденията и осигуровките в ресор здравеопазване, където са и детските ясли и градините, а социалните работници ще получат 806 800 лв. Бюджетът на Общинския съвет за годината е 386 000 лв. За озеленяване са предвидени 803 000 лв., а за чистотата – 1 470 000 лв.

В поименния списък за капиталовите разходи са 5,5 млн. лв. за ремонти и благоустрояване на 5 градски улици, най-скъпата от които ще е „Цар Симеон“. От по-големите харчове на общинския бюджет са 140 000 лв., заложени за изграждане на канализацията в с. Кавракирово, и 361 000 лв. за изграждане на сондажи и трафопост на река Струмешница.

Извън най-важната за годината точка – приемане на бюджета за годината, в извънредната вчерашна сесия беше вмъкната още една – как Бръчков ще трябва да гласува на планираното за 27 февруари общо събрание на ВиК Асоциацията, на което ще се разглежда и искането на общината да излезе от неслучилото се териториално обединение. Очаквано, и това гласуване мина за няколко минути, без всякакви дебати, и предложението кметът на общината да гласува по всички точки „въздържал се“, понеже скоро вече няма да ходи на общите събрания на асоциацията, получи единодушното одобрение на всичките 31 съветници.

Експедитивната сесия бе наблюдавана от депутата от ГЕРБ Георги Динков, който си избра място в журналистическия сектор на залата, за да е по-близо до градоначалника и да си шепнат от време на време по нещо. За пръв път в качеството му на заместник-кмет бе и Борислав Коларов, доскорошен директор на дирекция „Финансови и икономически дейности и управление на общинската собственост” в общината, който зае мястото на напусналия преди месец Илко Стоянов. Вчерашното участие на двамата в сесията бяха само аплодисментите, с които общинските съветници се самопоздравиха за приетия бюджет.

ВАНЯ СИМЕОНОВА


Б. Коларов за първи път беше на сесията в качеството си на зам. кмет

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *