За пръв път от 50 години: Американски космически модул се отправи към Луната

Първият американски лунен модул от повече от 50 години се отправи към Луната. Така беше даден старт на космическата надпревара между частни компании, които ще извършват доставки за НАСА и други клиенти, съобщава АП. Спускаемият апарат „Перегрин 1“ (Peregrine 1) на „Астроботик“ излетя с напълно нова ракета носител „Вулкан Кентавър“ на корпорацията „Юнайтед Лонч Алайънс“.

На борда на спускаемия модул има голям луноход от университета „Карнеги Мелън“ на име „Анди“, който тежи 33 кг и е висок 103 см. В това е включен и по-малък луноход с тегло 1,5 кг, наречен „Спейсбит“ (Spacebit), който се движи на четири крака и ще измине разстояние от поне 10 м.

„Вулкан Кентавър“ премина през небето на Флорида преди зазоряване, като постави космическия кораб на обиколен маршрут към Луната. Той трябва да завърши с опит за кацане на 23 февруари. Компанията от Питсбърг има за цел да бъде първият частен бизнес, който успешно ще кацне на земния спътник – нещо, което са постигнали само четири държави. Компания от Хюстън обаче също има готов спускаем апарат и може да го изпревари до лунната повърхност, като избере по-пряк път.

НАСА предостави на двете компании милиони долари, за да построят и управляват свои лунни апарати. Космическата агенция иска частните спускаеми апарати да огледат мястото преди пристигането на мисия с астронавти. Мисиите същевременно ще осъществят технически и научни експерименти за НАСА и ще изпълнят поръчки на други клиенти. Договорът на „Астроботик“ за спускаемия апарат „Перигрин“ е на стойност 108 млн. долара.

Нова тв

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *