HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

За първи път в Благоевград! Продават магазин на “Напоителни системи” заради 35 млн. лв. дългове

Частен съдебен изпълнител продава държавния магазин за хранителни стоки на „Напоителни системи“ в Благоевград заради свръхзадлъжнялост на държавното дружество. Магазинът е с площ 120 кв.м и се намира в кв. „Грамада” на ул. „Георги Попов“, която е пресечка на бул. „В. Левски“. Оценката, от която ще стартира наддаването, е 57 872 лв. Лично шефът на благоевградския клон на „Напоителни системи“ Спаско Лазаров, който държи ключа му, ще го показва на кандидат-купувачите.

Възбраната, наложена върху магазина, е от декември 2017 г. Не е ясно с парите от продажбата кой от многото дългове на държавното дружество ще бъде покрит. Точно преди 1 година задълженията му бяха над 35 млн. лв. Заради тях през януари т. г. прокуратурата внесе обвинителни актове срещу 6-има от бившите шефове на фирмата, главно за сключване на неизгодни договори, безстопанственост, присвояване на служебни средства и др.

Това е първата продажба на имот на „Напоителни системи“ АД в Благоевград, но не и в региона – от няколко месеца съдебен изпълнител се опитва да продаде два имота на дружеството в Разлог и Банско, оценени общо на 3 503 481 лв. Става въпрос за ресторант-язовир „Кринец“ в Банско, който в момента е даден под наем, и 2 нови сгради в Разлог. На първия търг купувачи не се намериха.

Междувременно „Напоителни системи“ вече се опитаха да оспорят продажбата на друг техен имот който според тях бил оценен много евтино, като изградиха жалбата си в съда върху тезата, че  държавното имущество трябва да е несеквестируемо. Съдът обаче реши, че при дългове не трябва да се прилага двоен аршин и държавата трябва да носи отговорност точно както и многобройните длъжници-частници.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *