ЗА ПЪРВИ ПЪТ! Списъци за противогрипни ваксини правят в благоевградски аптеки, д-р Дафина Тачова записа всички членове на семейството си

Фармацевтите в Благоевград са в очакване на втората партида от противогрипните ваксини, след като първата доставка се изчерпа за часове. Никой обаче не знае кога и колко от заявените количества ще бъдат доставени в аптечната мрежа. Това установи репортерска проверка на в. „Струма“.

За първа година в някои аптеки се правят списъци на клиенти, тъй като желанието за имунизация е голямо. В аптеката в мол „Ларго“ служителката обясни, че е направила списък с 40 клиенти и повече няма да записва, тъй като едва ли ще получи и 20 ваксини.

Списък се прави и в аптеката на бул. „Св. св. Кирил и Методий“, популярна повече като „денонощната“. Управителката заяви, че продължава да записва желаещи, но не може да гарантира, че всички заявки ще бъдат изпълнени.

Фармацевтите от намиращата се в съседство „червена“ аптека не правят списъци, нито пък знаят дали и кога ще пристигнат противогрипните ваксини. „Нито чакаме, нито имаме списъци за ваксини“, бе отговорът на аптекарка от веригата „Марешки“.

Фармацевтите от двете аптеки на търговската ул. „Тодор Александров“ – до съда и до магазин „Билла“, също са в неведение за ваксините. „Не знаем кога ще има ваксини. Говореше се, че ще ги получим на 14-15 октомври, но така и не ги доставиха. В очакване сме за тази седмица, но още нямаме официална информация. Списък не сме правили. Проверявайте, но не разчитайте само на нас“, откровена е млада аптекарка.

В списък за ваксини се е записала и д-р Дафина Тачова, председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пиринско. „Записала съм поименно всички от семейството в една аптека. Общопрактикуващите лекари от цялата област сме дали предварително заявки за противогрипни ваксини за пациенти над 65-годишна възраст, за които имунизацията е безплатна. Миналата година бяхме заявили за 10 % от пенсионерите, но разпределението беше безкрайно неравномерно и имаше много недоволни колеги. Тази година ни казаха да вдигнем заявката на 20 % и ни увериха, че ще бъде изпълнена коректно. Ще видим дали ще е така“, заяви д-р Дафина Тачова.

Дафина Тачова

„180 000 противогрипни ваксини вчера пристигнаха в България, които ще бъдат разпределени в аптечната мрежа”, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Пределната цена на четиривалентната ваксина „Ваксигрип тетра“ е 27 лв.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *