За рождения ден на Апостола в Новоселяне се събраха за надпяване, старците се оплакаха от пенсиите и увеличението им, скарите само опушиха сцената, нямаше кой да купи и кебапче

С надпяване на 30 фолклорни състава в бобовдолското село Новоселяне отбелязаха годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Голямото събитие, за което в селото се стекоха хора от цяла Югозападна България, беше организирано от секретаря на читалището Йордан Антов. Селото, както се изразяват местните, е със затихващи функции, но хората обичат род и родина въпреки несгодите, които понасят.
Надпяването беше открито от състава на Дневен център за възрастни хора – Благоевград. Мъжете и жените от групата, чиято средна възраст беше над 70 години, заразиха всички с младежкия си ентусиазъм и емоциите, които излъчваха.
Малка група от фолклорен ансамбъл от Чепеларе вдигна на крака публиката с песента за Делю хайдутин.

85-годишната Катерина Лулейска от симитлийското село Ракитна дойде на надпяването, издокарана с носията на майка си. В едната ръка държеше цветя, набрани от нейната градина, а в другата – баница. “На гости не се ходи с празни ръце. Сутринта станах в 4 часа и замесих сладка баница с ябълки. Ще се почерпим, като си изпеем песните. Цял живот работих – 27 години в ТКЗС- то, после като чистачка в мината, а взех 295 лв. пенсия. С увеличението станаха 300 лв. С тия 5 лева ще си купя една кутия бонбони и ще се почерпим със съпруга ми. Пенсията ми е малка, но сърцето ми е голямо. Като пея, не му мисля много дали има пари, или няма. В градината съм засадила всякакви зеленчуци. Има и за децата”, заяви баба Катерина.
Скараджия опуши сцената с аромата на кебапчета, въпреки че нямаше много купувачи. На главната улица се бяха наредили сергии, а до тях Иван Владимиров с количката си за сладолед. Търговията много не вървеше, но пък песните и музика повдигнаха настроението на всички.
Кметицата на село Горна Козница Светла Василева беше довела и 90-годишната си майка Лиляна Николова да послуша народни песни, които са й на сърце и душа. Баба Лиляна каза, че е доволна от пенсията, защото за нея се грижи дъщеря й. “Иначе с 204 лв. закъде по-напред”, заяви тя.
Да разнообразят сивото си ежедневие на фолклорния фестивал бяха дошли и Георги Драков, Кирка Василева и Мара Антова от Новоселяне. Докато слушаха песните, леещи се от сцената, темата им на разговор беше кой какво увеличение на пенсията е получил.

Георги Драков се похвали с 20 лв. върху пенсията, която досега била 430 лв. Работил е като монтажист в “Кремиковци”, преди да се пенсионира, и е получавал висока заплата.
Седящата до него Кирка Василева с негодувание заяви: “Цял живот работих в обувното производство и получих 267 лв. пенсия. Сега я увеличиха с 10 лв. По 100 лв. давам на месец само за лекарства. Добре че имам добър син и снаха, които ми помагат финансово и оцелявам, иначе досега да съм умряла от глад и болести. Кажете на Бойко Борисов всичко, което съм казала. Не ме е страх от никого. Вече не се живее. Цените скачат нагоре, а пенсиите ни увеличиха само с по 5-10 лв., за кое по-напред да ги отделя тези надбавки?”, попита Кирка Василева.
73-годишната Мара Антова се опита да й опонира, но леля Кирка се закани да я пребие, ако продължи да защитава управниците. Самата баба Мара е работила като чистачка в мината цял живот и се е пенсионирала с 277 лв. Новата й пенсия е 286 лв., като в тези пари влизат 40,00 лв., които й начисляват от починалия й мъж.
Фолклорният фестивал приключи около 19,00 часа, а участниците се разделиха с обещанието да дойдат пак, ако Йордан Антов ги покани. Идеята на читалищния секретар е този фолклорен фестивал да стане ежегоден и да се провежда на рождения ден на Апостола в Новоселяне, единственото село в община Бобов дол, в което има паметник на Васил Левски, изграден с дарения от жителите на селцето, чиито жители наброяват около 60 души.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *