HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

За смърт на новородено! Лекарка от АГ отделението в Тетевен отново на съд

Д-р Нина Байчева от АГ отделението на болницата в Тетевен се изправя пред Апелативния съд в Търново в понеделник по обвинение за причинена смърт поради немарливост на новородено, съобщава “24 часа”.

През септември м.г. Окръжният съд в Ловеч призна лекарката за виновна и определи две години условно с три години изпитателен срок. Д-р Байчена бе лишена и от право да упражнява лекарска професия за срок от две години.

Обвинението срещу акушергинеколожката бе за това, че на 22 април 2015 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – упражняване на медицинска професия, при водене на раждане като дежурен лекар, въвела вътрешно и форсирала лекарствения продукт “Окситоцин” с голяма концентрация. Не проследила състоянието на родилката Наташа Габровска и не диагностицирала нейното АГ състояние: “тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция”, като по непредпазливост причинила смъртта на новороденото дете.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по въззивни жалби от подсъдимата и частните обвинители сем. Габровски, чрез техните процесуални представители.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *