За трети път се провали изборът на строител на физкултурен салон в двора на НХГ – Благоевград за 521 000 лв., двете фирми кандидати отстранени

Трети опит на община Благоевград да възложи строителството на нов физкултурен салон в двора на Националната хуманитарна гимназия завърши с провал. Поканените да участват в процедурата за договаряне без предварително обявление фирми са отстранени заради несъответствия в представените от тях оферти.

Освен физкултурния салон в НХГ проектът, стартирал още при предишния кметски екип, включва и ремонти на учебните сгради на същата гимназия, на V СУ и на ІІІ ОУ, както и строителство на новата сграда към детска градина „Вечерница“, която се ползва вече повече от година.

Обявената прогнозна цена за изграждане на физкултурния салон бе 521 088 лв. с ДДС, като на 1 март т.г. общината отправи покана към 3 дружества да внесат предложения. Собственикът на фирма „Стренидом-2007“ ЕООД с адрес на ул. „Прилеп“ в Благоевград Ст. Стоянов се отказа от надпреварата и конкуренцията бе между софийската фирма „Бул Строй Инвест“ ЕООД и благоевградската „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев“ ООД. Първата предложи оферта от 520 600 лв., а втората – за 520 560 лв. с ДДС.

При анализа на двете оферти обаче комисията е открила несъответствия. „Бул Строй Инвест“ ЕООД са посочили, че ще изпълнят строителството за 140 дни, но не са предвидили в представения линеен график дни за неблагоприятни атмосферни условия. В предложението на „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев“ ООД пък  има разминаване  между посочените суми в числа и с думи, като е посочил на едно място цена за изпълнение на поръчката без ДДС 43 380 лв., а на друго 433 800 лв. Със заповед на кмета инж. Румен Томов и двете фирми са отстранени от надпреварата.

Още при разработването на проекта директорът на гимназията Марин Митов възропта срещу строителство на салон, обяснявайки, че имат нужда от актова зала, но претенциите им не бяха взети под внимание. Заделените първоначално средства за физкултурен салон бяха 579 050,49 лв. с ДДС, четири фирми внесоха офертите си и на 19 ноември 2018 г. общината сключи договор със столичното дружество „Солид груп“ ЕООД с управител Ивелин Иванов, чиято оферта бе на стойност 521 088 лв. с ДДС. Той обаче се отказа от изпълнение на поръчката и общината я обяви отново през декември миналата година. Заради доста по-ниската вече сума преди повторното обявяване на поръчката се наложи да се правят промени и цялата сграда се завъртя така, че да няма нужда от изграждане на подпорна стена, която оскъпява строителството. Директорът на НХГ още тогава коментира, че заради планираното изграждане на нов физкултурен салон в двора на гимназията училището губи изцяло едната от двете спортни площадки, а салонът ще засенчи класни стаи в основната учебна сграда. Той предложил да се прекрати цялата процедура и да не се строи този салон, но се оказва, че не може, защото той е част от проект.

От общината коментираха, че ще се обяви процедурата за четвърти път.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *