HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

За трети път служителка е възстановена от съда на работа в община Благоевград, въпреки че щатът й е закрит преди 2.5 г.

Окръжен съд – Благоевград възстанови отново на работа съкратената от община Благоевград Емилия Михова. Като специалист “Човешки ресурси” в направление “Култура” тя трябва да получи и обезщетение за времето, през което остана без работа, 3822,30 лв. за периода от 25.04.2016 г. до 25.10.2016 г. На практика окръжните магистрати потвърдиха решението на колегите си от Районен съд, постановено на 28.03.2017 г., като единствената добавка е изплащане и на сумата от 500 лв., представляващи разноските на Михова пред Окръжен съд. Според съдиите уволнението на Михова е незаконно, въпреки че реално кметът Атанас Камбитов е съкратил щата й още на 23.02.2015 г. с утвърденото от него длъжностно разписание на направление „Култура”. Той обаче пропуснал да извърши подбор по чл. 329 от Кодекса по труда, а трябвало да го направи измежду служителите „Човешки ресурси” във всички бюджетни дейности от обхвата на бюджетното звено „Култура”, където имало и други служители с функции, сходни с тези на Михова. Камбитов трябвало да подложи на сравнителна характеристика както нея, така и колегите й в бюджетни дейности „Оркестър и ансамбли” и Център по изкуствата и да съкрати щата на този, който е най-малко ангажиран, има най-ниско образование и т.н., смятат съдиите.
Това е поредното уволнение на Е. Михова. Първото е през 2011 г., месец преди изтичане мандата на бившия кмет Костадин Паскалев. Мотивът тогава е, че Михова е с полувисше образование културно-просветен работник и не притежава необходимия ценз. Съдът обаче я възстановява на работа.

През 2015 г. служителката е отстранена от настоящия кмет Камбитов поради съкращаване на щата, но на 18.03.2016 г. Районен съд – Благоевград отменя и тази заповед и я връща в общината, въпреки че по щатно разписание мястото й вече не съществува. Месец след като започва работа, отново в отдел „Култура“, Михова получава за трети път заповед за освобождаване, отново „поради съкращение в щата“. Тя завежда трето дело, което повтаря до последния детайл второто, включително и решенията на районните съдии по двете дела са абсолютно еднакви.

На практика няма ограничение колко пъти един служител може да бъде отстраняван от една длъжност и колко пъти възстановяван на нея по съдебен път. Няма и ограничение в размера на сумите за обезщетение, които един съкратен може да получава от работодателя си, без да е работил през това време. Затова веднага след влизане в сила на това съдебно решение Е. Михова има по закон право отново да се върне в отдел „Култура“ на община Благоевград и цикълът да се завърти за пореден път.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *