За четвърти път за една година съдът в Разлог прекрати делото за измама срещу екссъдебния охранител М. Попов, върна го на прокуратурата в Г. Делчев

За четвърти път съдът в Разлог прекрати съдебното производство, образувано срещу екссъдебния охранител от Разлог Милен Попов, съден за измама, и връща делото на Районна прокуратура – Гоце Делчев за отстраняване на пропуски в обвинителния акт.
Мотивите на съда за поредното прекратяване и връщане на делото в изходна фаза са допуснати процесуални нарушения в обвинителния акт, а именно наличието на неяснота в обвинението, което според магистратите е лишило подсъдимия от възможност да разбере в какво се обвинява и да узнае обвинението в неговата цялост, както и да разбере обстоятелства, поради които е подведен под наказателна отговорност. Според магистратите всичко това лишава подсъдимия от възможност да оспори изцяло или частично повдигнатите му обвинения.
След запознаване с обвинителния акт съдът в Разлог констатира, че са отстранени само част от допуснатите процесуални нарушения в трите предходни обвинителни акта, които са върнати за преразглеждане поради същите причини.
Районна прокуратура – Гоце Делчев внесе обвинителния акт срещу Милен Попов в Районен съд – Разлог още през август месец миналата година. Срещу него държавният обвинител повдигна обвинение за въвеждане в заблуждение и причиняване на имотна вреда на свой съгражданин с цел набавяне на имотна облага. На първото дело през септември месец 2016 година магистратите прекратяват съдебното производство заради констатирани нарушения на процесуалните правила и връщат делото на прокуратурата за отстраняване на пропуските.
През декември 2016 година и май 2017 година РП – Гоце Делчев внася отново обвинителния акт, но и двата пъти той е върнат поради същите причини. Разпорежданията на разложките магистрати са потвърдени и при протестирането им пред ОС – Благоевград, който ги потвърждава. Така стартът на делото срещу ексохранителя се бави вече година.
Обвинението срещу Милен Попов е за възбуждане и поддържане на заблуждение с цел набавяне на имотна облага. Престъплението се изразява в това, че чрез обещания за съдействие при закупуване на земеделска земя за изграждане на ферма и теглене на земеделски кредит в размер на 350 000 лв. от фонд “Земеделие” Попов ощетил своя съгражданин Димитър Рачев с над 11 665 лв. и 350 евро, като деянието е извършено в условията на продължавано престъпление в периода 2011-2013 година. За да бъде по-убедителен при вземането на паричните суми, обвиняемият използвал различни основания – заплащане на скици за имот, разходи за геодезисти, юрисконсулт, предплащане за различни услуги, депозити за участие в търгове за земя, за почерпки и подкупи на лица, които ще съдействат за кредита и др.
За престъплението Милен Попов беше осъден в края на 2015 година за същото деяние и получи тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок. М. Попов беше осъден още да заплати на Рачев и сумата от 11 957,50 лв., представляваща обезщетение за нанесени имуществени вреди. Присъдата обаче беше отменена от благоевградските магистрати, а делото върнато на прокуратурата.
Това е поредното дело срещу нашумелия скандално преди почти седем години Милен Попов от Разлог, известен още като Пиринския Красьо Черния. Тогава той беше даден на съд за въвеждане в заблуждение на няколко лица, позовавайки се на служебното си положение – охранител към ОЗ “Охрана” – Благоевград. По първото дело срещу Попов, което стартира през 2010 година в Окръжен съд – Благоевград, той е обвинен, че е получил сумата от 2000 лв. от своя приятел, като му обещал съдействие за назначаването му като съдебен охранител. Изненадващо е оправдан, но пет месеца по-късно Софийският апелативен съд отменя оправдателната присъда, признава го за виновен за извършеното престъпление и му налага глоба в размер на 2000 лв.
Второто административно наказание получава през февруари 2011 година, когато благоевградските магистрати го признават за виновен за измама на бивша съдия-изпълнителка, и му налага глоба в размер на 3500 лв. На нея ексохранителят обещал срещу сумата от 6700 лв. да я уреди чрез високопоставени държавни чиновници на работа в Пробационната служба в Разлог. Попов обжалва наложената му присъда в Апелативен съд – София, но тя е потвърдена от столичните магистрати.
Последната присъда, отново административно наказание глоба в размер на 3500 лв., му е наложена в началото на 2012 година, когато Окръжен съд – Благоевград го признава за виновен за това, че използвайки отново служебното си положение, е получил противозаконно сумата от 4000 лв. от свой съгражданин, на когото обещал да бъде назначен на работа като охранител в Районен съд – Разлог.
ИВА ГЕОРГИЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *