За 1400-те декара череши в кюстендилското село Соволяно разкриват 7 пункта

7 изкупвателни пункта за черешова кампания тази година договориха в село Соволяно.

„Няма да има пречка за никого,  който желае да приема продукция”, каза кметът на населеното място Пламен Илиев.
„Нашата работа е да осигурим условия за работа, охрана… Над 1400 дка са черешовите насаждения в Соволяно, от които 100 са на биопроизводител, осигурил си вече реализация на продукцията  с договор с италианска фирма. Половината черешите ще останат по дърветата, за съжаление производителите, които разчитат на черешите за пулп, няма да имат добра продукция. Ранните череши са по-добри. Ако миналата година са брани дневно по 100 кг череши, сега ще са по 50 кг. Ако на берачите, както се говори, се плаща по 0,60 ст. а изкупната е 0,90 ст., производителите няма да са на печалба”, са предположенията на селския първенец.
Според Пламен Илиев, за да има гарантирана печалба, е необходимо най-после да се направи сдружение. При опита му да организира такова обаче срещнал неразбиране от страна на собствениците на насаждения. Хора с повече декари овощни градини не желаели да бъдат в сдружение с производители, които имат по пет декара.
Кметът на Соволяно се опасява от водна криза през лятото, има места в селото, където от 10 дни нямат водоподаване, на четири места водата отива в празни канали. „Не може един екип на водния оператор да отговаря за 4-5 села”, добави той.

Пламен Илиев има намерение да пусне сигнал, ако се наложи, и до ресорното ведомство на регионалното развитие за проблема с водата, който през летните дни и предстоящия август ще стане мащабен.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *