За 155-и път от 155 г. насам мъжете от Сапарево почистиха Сапаревската вада, по която водата от река Черни Искър стига до селото

За поредна година жители на сапаревобанското село Сапарево на доброволни начала почистват така наречената Сапаревска вада, която е дълга 15 км. Водното съоръжение е построено преди 155 години и снабдява с вода за напояване селото.

“Всяка година се събират мъже от селото и почистват вадата. Ще се наложи още няколко пъти да се излиза, за да може да се почисти цялото трасе. Вадата се почиства всяка година от построяването, без изключение. През 1862-1864 година строителните материали са се изкарвали високо в планината на гръб в кошове и с волове. Голяма сила и воля са имали нашите предци, за да построят вадата. Днес има багери, машини… тогава всичко е било на ръка”, заяви кметът на Сапарево Йордан Йорданов.

Любопитна е историята на Сапаревската вада.

Сапарево се намира в подножието на Рила, но край селото не тече река, която да го захранва с вода. Така преди 155 години тримата напредничави жители на селото хаджи Иван Велков, Петре Пугьов и Митьо Бонджилов събират съселяните си и им дават идеята да вземат вода от река Черни Искър, като прокопаят вада през планината, за да има вода в селото. Не всички повярвали на идеята на тримата мъже, които са обявени за първите мелиоратори в България. За две години селяните изкопали водното трасе. Строежът е започнал през 1862 г. и е завършен през 1864 г. Пътят на водата към селото минава на 1700 м надморска височина в Рила.

Сапаревската вада е известна като първото инженерно водно съоръжение в България. Добре поддържаният и функциониращ и до днес канал е деклариран като паметник на културата през 1972 г.

Успоредно със строежа на Сапаревската вада започнало и строителството на най-голямата черква в така нареченото Горно поле, включващо селата от Самораново до Сапарево, „Успение на Св. Богородица“, която е другата гордост на сапаревци.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Кметът Й. Йорданов

След като приключиха работа, мъжете опънаха софра и седнаха на сладка приказка

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *