За 5 м. община Кресна се е увеличила с 674 жители, кметът Н. Георгиев отхвърли предположенията за изборен туризъм: Явно районът е станал по-добро място за живеене

С 674 жители се е увеличила община Кресна от началото на годината. Толкова е броят на лицата, подали заявления за адресна регистрация в кметството за периода от 1 януари  до 25 април 2019 г. 388 човека са получили регистрация в град Кресна, в село Горна Брезница – 110, в село Долна Градешница -83, в село Сливница – 48, в село Ощава – 23, и в село Стара Кресна – 10 души. Това става ясно от отговор на кмета Николай Георгиев след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Новината за новите жители веднага предизвика оживени коментари в социалните мрежи, като най-честите бяха, че Кресна е най-бързо нарастващата община, която се е увеличила с близо 20%.

„До всички кметове, които напълнихте Кресна с цигани: Изборите са до време, а в селото вече не можеш да се разминеш от гюпци. Престанете, че ВИЕ си уреждате ДАЛАВЕРАТА, ама НИЕ ще сърбаме попарата…”, написа Венцислав Иванов.

Едно от предположенията е, че новодошлите ще участват в предстоящите местни избори през есента, тъй като на 25 април изтече срокът за 6-месечната уседналост, която се изисква за гласуване по настоящ адрес.  

„С тези 674 гласа могат да бъдат избрани минимум двама съветници и сериозно да натежат при кметския вот”, пресметнаха анализатори. На последните местни избори през 2015 г. в Кресна действителните гласове са били 3314, като квотата за избор на един общински съветник от общо 13 е била 255 гласа. Сегашният кмет Николай Георгиев, който бе подкрепен от местната коалиция „Обединени за Кресна“, включваща партиите БСП, АБВ, БДЦ, БЗНС „Ал. Стамболийски“ и Алтернатива за българско възраждане, бе избран с 1486 гласа.

За кандидата на ГЕРБ Атанас Махлелиев бяха гласували 1193 човека, а за предишния кмет Илиян Георгиев, издигнат от МК „За Кресна“ – 797 човека.  

Да хвърли повече светлина за новите жители потърсихме за коментар кмета Николай Георгиев, който заяви следното: „Явно Кресна е станала по-добро място за живеене. Повечето от регистрираните по настоящ адрес са лица, които живеят в Сандански, Благоевград, София, но са свързани с Кресна и не им е безразлично кой ще е кмет. Има и работници, които са ангажирани в строителството на автомагистралата”.

Във връзка с окончателния съдебен акт на ВАС, с който жалбата му срещу решението на ОбС – Кресна от ноември миналата година за съкращение на единия му заместник не беше разгледана поради недопустимост, кметът Николай Георгиев поясни, че ще предприеме нещо едва след като зам. кметът Валентин Стоичков се върне на работа от отпуск по болест.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА    

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *