Топ теми

Звън на кукерски чанове предвести идването на Великден в Елешница

Внушителен транспарант на кукер с размери 10 на 4 метра украси за предстоящия празник Великден входа на кметството в разложкото село Елешница. Творбата е изрисувана от пловдивска фирма по идея на кметството и местното читалище „Западнобеломорски лъч“.

Изборът на кукер не е случаен. В малкото селце големият християнски празник е един от най-почитаните през годината и от десетилетия се съпътства с атрактивен кукерски фестивал, който събира хиляди зрители. Тази година заради продължаващата пандемия от коронавирус той няма да се състои в традиционния му вид – с дефиле на кукерските групи на площада, но ще бъде отбелязан по махали. Кукери и празнично пременени моми и ергени, хванати на хоро, ще обиколят улиците, за да спазят традицията, да прогонят злите сили и да повдигнат настроението на хората.

Местните вече предвестиха наближаващия празник и в събота най-големите мераклии накачиха звънците и обиколиха селото. Малки дечица дори облякоха кукерските си костюми. Със звънци се опасаха и млади момичета, които в последните години дори обличат и кукерски кожи наравно с момците.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *