Топ теми

Здравните власти обсъдиха Ковид обстановката на среща при областния управител

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски  се срещна с директорите на здравните институции и болничните заведения от област Кюстендил. В срещата се включиха директорите на БЧК, РЗОК, РЗИ, ЦСМП, МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, град Кюстендил и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Дупница

Директорът на РЗИ д-р Златко Величков информира, че Министерство на здравеопазването е осигурило достатъчно количества от ваксините „Пфайзер“, „Модерна“, „Янсен“ и „Астра Зенека“ и всеки гражданин, който желае да се имунизира, може да избере с каква ваксина да го направи. Докладвано бе, че до 27 май общо поставените дози в област Кюстендил са 23 519. С първа доза са имунизирани 14 103-ма, а лицата със завършена имунизация са 9416. Д-р Величков информира, че  само в четвъртък са ваксинирани 495 лица, което е поставило област Кюстендил на едно от първите места в страната по брой имунизирани в рамките на деня.

Пред областния управител от РЗИ – Кюстендил представиха и данни относно обстановката в областта от началото на пандемията до този момент: общият брой на диагностицираните лица е 8944, в момента под карантина са 246, на домашно лечение са 145, битката с Ковид-19 са загубили 145 души, излекувани са 8294, а 21 080 души са били под карантината от началото на пандемията.

Д-р Златко Величков информира също, че лични предпазни средства има в достатъчно количество на склад и при заявка се предават своевременно на болничните заведения. Граничният здравен контрол продължава да се осъществява съгласно заповедта на МЗ. Върви кампания по ваксиниране на заетите в туристическия бизнес и се организират срещи с медиаторите в ромските махали относно имунизацията.

По време на срещата директорът на РЗОК – Кюстендил д-р Сашо Котев отбеляза, че се наблюдава нормализиране на епидемичната обстановка, свързана с Covid-19, и тенденцията е в добра посока. Той изказа мнение, че финансовата помощ към здравните заведения трябва да продължи до пълно нормализиране на обстановката. Д-р Котев отбеляза, че голяма част от хората с хронични заболявания са избягвали профилактичните посещения в лечебни заведения от страх да не се заразят, което е довело до усложняване на общото им състояние, а това влияе на стойността на клиничните пътеки за лечение.

Директорът на ЦСМП – Кюстендил д-р Албена Рапатинска сподели, че се наблюдава успокоявана на обстановката от гледна точка на спешната медицинска помощ. Екипите имат всичко необходимо за справяне със ситуацията. Бе посочено също, че автопаркът е обновен, работи се по изграждането на два нови центъра, а останалите се обновяват.

По време на работната среща в Областната управа директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков сподели мнение, че голяма част от населението се е срещнало с вируса безсимптомно през последната половин година и се надява нивото на имунитет сред населението да е високо. „Ако този имунитет е стабилен и се задържи по-дълго, през есента е възможно да няма кризисна ситуация. Опасност идва от навлизането в страната на нови варианти на вируса, към които изграденият имунитет да бъде безполезен“, посочи той. Д-р Величков определи финансирането на болничните заведения последната една година като адекватно, с оглед обезпечаването с консумативи и материали.

Д-р Крум Бонев заяви, че Ковид обстановката в общинската болница в град Дупница е спокойна. Има обезпечаване на консумативи и материали за следващите 3 месеца. Взето е съвместно решение с община Дупница триажният кабинет да бъде затворен от началото на следващия месец поради отпаднала необходимост. По време на работната среща с областния управител инж. Александър Пандурски д-р Кацарска сподели, че ролята на БЧК по време на пандемията е насочена главно към хуманитарната дейност. „Подсигурявани са хранителни продукти, лекарства, почистващи материали. Очаква се възобновяване в раздаването на хранителни продукти, финансирано със средства по оперативна програма“, отбеляза д-р Кацарска. Дейността на БЧК се извършва главно от доброволци, а те попадат в рискова група, което е довело до пълно поемане на отговорностите от щатния персонал на организацията. Д-р Кацарска изрази благодарност към кметовете на населените места в областта, които винаги са се отзовавали и оказвали подкрепа при осъществяване на хуманитарната дейност.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *