Здравният министър в Благоевград: Ситуацията с коронавируса в областта е под контрол

Ситуацията в Благоевградска област по отношение коронавируса е под контрол, не се усеща сериозен натиск върху здравната система, съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след срещата в РЗИ. 33-ма са лежащоболните от Ковид – 19 в МБАЛ в Благоевград в момента, 12 в частната болница ПУЛС и 11 в тубдиспансера. На територията на областта има 9 респиратора, които до момента не са използвани. Проблемът не е в техниката и апаратурата, а кадровият проблем, който е тежък за решаване, каза здравният министър.

В благоевградската болница има един инфекционист и един гастроентереолог в Инфекциозно отделение, а във Вътрешно отделение са двама колеги – пенсионери. Ако се усложни ситуацията, ще търсим начини да командироваме млади лекари в Благоевград, заяви министърът и отправи апел към хората за спазване на дистанция и да носят маски на закрито. Той посочи като пример мероприятие в Благоевград, след което се е стигнало до зараза на 11 музиканти. Най-вероятната причина е била репетиция, проведена на закрито.

По повод изразени съмнения в достоверността на писиар тестовете, извършвани от РЗУ и в частност на община Благоевград, която направи тестове в частна лаборатория на свои служители, министърът коментира, че причините за разминаване в резултатите, могат да бъдат неправилно взимане на секрет, както и неправилно съхраняване и пренасянето на пробите.

От своя страна началникът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов добави, че 7-те проби на общински служители, направени в частна лаборатория по инициатива на кмета Румен Томов, които са дали отрицателен резултат, при повторния тест отново са били положителни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *