Здравният министър д-р Стойчо Кацаров: Благоевградска област изостава с ваксинирането – 57 600 души са получили 1 доза, което е едва 20 %

Д-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 г. в гр. Дупница.

Завършва медицина през 1990 г. Има специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт. През 2004 г. завършва магистратура „Право“ в Югозападния университет в Благоевград.  Работи последователно като участъков лекар, ординатор във вътрешно отделение. Избиран е за народен представител в 38-то и 39-то народно събрание от СДС. В периода 1999-2001 г. е бил назначаван последователно за областен управител на Софийска област и заместник-министър на здравеопазването. Основател е на Центъра за защита на правата в здравеопазването. На 11 май 2021 г. бе назначен за министър на здравеопазването в служебния кабинет.

Г-н Кацаров, бръкнахте в „раната“ на българската здравна система. Колко дълбоки са уврежданията и какви са решенията?

– Здравната система не работи добре и това не е субективна оценка – вижда се от медико-статистическите показатели. Ние живеем най-кратко в Европейския съюз, на първо място в света сме по показателя обща смъртност, детската смъртност е близо два пъти над средната в ЕС и сме с едни от най-лошите показатели за предотвратима смъртност и смъртност от лечими заболявания. Имаме най-много болници, харчим относително най-много за лекарства, имаме най-малко медицински сестри и пациентите ни доплащат почти половината от стойността на медицинската помощ при средно 15-16% в другите страни от ЕС. Тези показатели отразяват тежки системни проблеми. Дори незабавно да започне решаването им, резултатите ще се видят след години.

– Какви са най-тежките проблеми в доболничната и болничната помощ, които констатирате по време на пандемията от Ковид-19?

– Ковид-19 извади наяве много от дефектите на здравната система, които иначе бяха видими само за експертите. Извънболничната помощ за дълго остана извън борбата с пандемията. Спешна помощ беше претоварена и зле координирана. Болниците нямаха възможност да се преструктурират бързо, за да посрещнат нарасналите нужди от звена за лечение на инфекциозно болни. 

Проверките, които предприехте, ще обхванат ли болничните заведения извън София? Има ли такива в Югозападна България, т.е. в областите Благоевград, Кюстендил, Перник?

– Не съм назначавал масови проверки. Проверяваме  сигнали за нарушения и злоупотреби¸ както беше в Александровска болница. 

– На база на досегашните проверки изясни ли се какви са причините за голямата смъртност сред болните с коронаинфекция българи?

– Чакам доклада на Националния център за обществено здраве и анализи. Общата смъртност през последната година достигна ужасяващи нива. Това трябва да се анализира, да се направят необходимите изводи и да се предприемат мерки за промяна. Ако се правим, че нищо не е станало, грешките в управлението на кризата ще се повторят при следваща вълна или епидемия от друг причинител.

– Може ли да ни предоставите справка колко са починалите в Благоевградска област с Ковид-19 по време на пандемията, тъй като такава не беше публикувана от РЗИ и областния щаб?

– Чакам официалните данни от доклада на НЦОЗА. Това, което е известно, е, че коефициентите на общата смъртност за 2020 г. в Кюстендилска и Пернишка област са значително по-високи от Благоевградска.

– Има ли случаи на починали пациенти от Ковид-19, които са проверявани от ИА „Медицински надзор“ и са стигнали до прокуратурата?

– Нямам конкретна информация. Със сигурност са проверявани случаи на починали с Ковид-19.

– В МБАЛ – Благоевград имаше няколко случая, включително с починали родилки, и на мъж, който почина след ваксинация. Какво е движението по тях?

– Трябва да се обърнете към Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Те извършват проверките за качеството на медицинската дейност по закон и имат информация за резултатите от тях. 

– Извършват ли се проверки за работата на РЗИ по време на пандемията? Ще се стигне ли до кадрови промени?

– Да, извършвани са проверки. Там, където се установят нарушения или недобро управление, са предприети съответни мерки, включително и кадрови промени, когато е необходимо.

– Каква е кадровата обезпеченост на РЗИ – Благоевград, че толкова време нямаше техен екип на ГКПП – Златарево, което доведе до ситуацията българи, които пътуват до Струмица, да прекосят цяла Македония, за да се върнат през ГКПП – Гюешево, а от месец май и през ГКПП – Станке Лисичково?

– Този проблем е решен. Предвидили сме прехвърляне на допълнителни щатни бройки за всички РЗИ, които обслужват гранични пунктове, за да се увеличи капацитетът на граничния контрол с оглед нарастващия поток от пътуващи през летния сезон. Закупени са допълнително количества устройства за разчитане на така наречените зелени сертификати. Засега, с малки изключения, на граничните ни пунктове няма забавяне на преминаването по наша вина. Задръстванията на някои пунктове са заради работата на граничните власти на съседните страни. 

– Зачестиха сигнали на граждани за нелюбезно отношение от страна на служители на РЗИ на ГКПП – Кулата, които им създават проблеми относно бързите тестове за Ковид-19. Как реагирате при подобни случаи?

– Всеки сигнал се проверява. Апелирам обаче към гражданите за повече толерантност. Нека имат предвид, че служителите на РЗИ работят вече една година и повече в много натоварен режим и дори не са излизали в отпуск, така че напрежението и претоварването могат да се отразят в даден момент и на отношенията с гражданите. 

Виждаме, че ваксинационният процес буксува. Каква е причината за отлива от желаещи, и то в момент, когато вече има осигурени достатъчно по брой и вид ваксини?

– В страната не се проведе информационна кампания преди началото на ваксинацията. Множеството скандали, свързани с някои ваксини, и недоверието като цяло към политиците се превърна в нагласа срещу ваксинирането. Опитваме се да се противопоставим на това с аргументите на разума, да направим разговора за ваксините рационален. Колкото по-бързо се ваксинираме, толкова по-бързо ще излезем от ситуацията на ограничителни мерки и ще се върнем към нормалния си начин на живот. Ако хората не се ваксинират, мерките ще продължат по-дълго, а при нова вълна ще станат и много по-строги. Това е.

– Къде се нарежда Благоевградска област по брой ваксинирани в страната? Колко са хората, които са имунизирани?

– Към днешна дата поне по 1 доза са получили 57 600 души от Благоевградска област, което е близо 20% от населението. Средно за страната са ваксинирани 24 %, така че областта изостава в това отношение.

– Трябва ли хора, които са преболедували, да се ваксинират?

– Препоръката на експертите е да се ваксинират, след като изминат 6 месеца от боледуването. Аз самият постъпих по този начин.

Интервюто взе БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *