Здравният министър издаде заповедта за извънредните мерки (ДОКУМЕНТ)

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповедта за извънредните мерки срещу разпространението на COVID-19. 

От петък вечерта затварят ясли, градини, училища, университети.

Със заповедта се преустановяват учебните занятия, практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение, в училищата и  центровете за подкрепа за личностно развитие. Учениците минават на онлайн обучение със заповед на министъра на образованието.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи. 

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи.

Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. 

Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други).

Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

 Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед.

Всички спортни мероприятия се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях. 

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

Затварят се търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *