HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Здравният министър коментира скандала с проф. Плочев

“През последните няколко дни ние всички станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал”, коментира в студиото на „Здравей, България” здравният министър Кирил Ананиев.

“Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на лечението на българските граждани.  Никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане”, подчерта Ананиев.

В петък здрвният Ананиев поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината – Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет. В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да подава оставка.

„Това, което  в рамките на бюджетната процедура за 2018-а година, професор Плочев е предложил за разплащане с чуждите здравни каси – това е заложено в бюджета на НЗОК. Това беше само преди 2-3 месеца”, подчерта Ананиев.

“Няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани в страна от ЕС”, изтъкна Ананиев.  „270 милиона лева ние дължим към чуждите здравни каси, през тази година ние сме предвидили да изплатим 70 милиона лева”, съобщи той.

Здравният министър разказа, че след като е разбрал за писмото на Плочев до Народното събрание, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

“Тогава той изрече 6 неистини. Той каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо.След като извадих писмото, той каза втора лъжа. Той каза: “Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран”. Установи се, че това е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат “картбланш” да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал като каза, че те са му дали това писмо и той без да гледа го е подписал”, разказа Кирил Ананиев.

Здравният министър разказа, че в действително имало две писма – едно до Народното събрание и едно до здравния министър. “В самото начало двете писма са идентични, но във втората си част те се различават”, съобщи Ананиев.

„Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, особено, когато е управител на такава институция като НЗОК”, коментира още Ананиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *