Здравният министър настоява да отпаднат лимитите за болниците

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за болниците. Това съобщи той пред журналисти. 

„Лимитите водят до неизплащане на суми на болниците”, посочи той. По думите му този модел не може да работи. „Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от лечебно заведение, не може да не бъде платена. На практика лимитите са наказание за добре работещите болници”, добави той. 

„Обсъждали сме да се водят преговори и да се направят промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги”, допълни Кацаров.

„Трябва да се извършват повече дейности в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната”, добави той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

„Предстоят преговори за промени в Националния рамков договор. Надявам се да започнат сега и ще настоявам да се обсъдят внимателно и спокойно, за да се намерят решения за добре работеща система”, каза още Кацаров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. „Важно е парите да следват пациента. Важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ”, отбеляза той.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *