Здравният министър спря търга за Профилакториума в Перник, сезираха премиера

Търгът за продажбата на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, по-известна като Профилакториума, бе спрян късно в петък след разразилия се скандал в Перник. За „изненадващо“ обявения търг още седмица по-рано управляващите общината научили от медиите, народните представители от региона се втурнаха да спасяват здравното заведение. Красимир Велчев информира намиращия се в чужбина премиер Бойко Борисов, Станислав Владимиров от БСП, д-р Александров и Красимир Велчев информираха здравния министър Кирил Ананиев, той пък останал изненадан. В крайна сметка в късните часове следобед НАП спря търга. Но докога? Задълженията на болницата към приходната агенция са 430 000 лева. Няколко месеца тя не е внасяла определените суми по споразумение за разсрочено плащане, което стана причина за обявяване на търга. Болницата, която има активи за 5 млн. лева, бе предложена за продажба при начална цена малко под тази сума.

Кметът Вяра Церовска обясни, че общината превежда редовно на Профилакториума гласуваните в бюджета суми, управителят д-р  Венцислав Чунов обясни, че всички пари, които идват от Здравната каса, директно постъпват в НАП за погасяване на дълга. Председателят на Общинския съвет Иво Савов пък се сопна, че болницата е публична общинска собственост и НАП няма право да я продава.

За жалост от една престижна 4-етажна болница, която обслужваше цяла Югозападна България, сега се ползва само един етаж, голяма част от лекарите, сестрите и рехабилитаторите напуснаха. А пациенти не липсват. Само че условията са доста невзрачни.

Преди месеци опит да се спаси болницата направи Общинският съвет, като гласува решение за откриване на два центъра за възрастни с увреждания на два от етажите. Но засега това си остава на книга. Няма никакво движение по изпълнение на решението. Затова спирането на търга е само временно.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *