Зелеви сарми в гювеч

Необходими продукти:

кайма500 грама

ориз 1/2 чаена чаша

лук 1 брой

олио 1/2 чаена чаша

кисело зеле 1 кг

червен пипер 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

 Лукът се нарязва на много ситно и се изсипва в сгорещеното олио, добавя се и малко вода (около ¼  кафена чаша). След като лукът поомекне добавяте и ориза и се разбърква няколко пъти. Поръсвате червения пипер, добавяте ½ чаена чаша вода и се оставя да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата. Сваляте сместа за сарми от огъня и изчаквате да се охлади.

След като сместа изстине добавяте и суровата кайма, като подправяте с черен пипер и сол на вкус (около ½ чаена лъжица). В оригиналния си вариант тази рецепта е с телешка кайма, но можете да ползвате както свинска, така и смес от свинка и телешка кайма. Когато ползвате чиста телешка кайма вашите зелеви сарми ще станат по-сухи, но и малко по-диетични.

Завивате сарми с приготвената смес, като поставяте около една супена лъжица от сместа в единия край на листото и завивате сармите като малки стегнати „пакетчета”. На дъното на гювеча слагате няколко листа кисело зеле и върху тях нареждате плътно завитите сарми. Добре е да ги наредите възможно най-плътно една до друга, за да не се развият и разпаднат докато врат. В гювеча се долива вода докато покрие сармите и се слага в задължително студена фурна, след което фурната се включва на 180 градуса и се варят около час-час и половина.

Можете да приготвите зелевите сарми по същата рецепта и в тенджера. Тогава трябва да сложите върху подредените в тенджерата сарми порцеланова чиния, която да притиска сармите по време на варене.
Приготвените в гювеч зелеви сарми придобиват апетитна, а и вкусна коричка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *