Зеленият чай е истинска съкровищница за тялото

Сред най-широко използваните лечебни растения няма съмнение, че зеленият чай е един от най-популярните. Има много хора, които се наслаждават на вкуса му, докато се възползват от полезните му свойства, които не са малко. Както ни казва Меричел Марти, управител на аптека в „Меричел“ в Андора, тя се извлича от чаеното растение Camelia Sinensis, което от векове се счита от традиционната китайска медицина за лечебно растение. Оттук и голямата популярност на зеления чай на Изток, който малко по малко се изнася за останалия свят, преди всичко поради признатото му антиоксидантно действие, пише Дарик.

Зеленият чай е неферментирал чай и с това постигаме по-голям принос на полезните вещества. Които са? Фармацевтичната компания уточнява, че съдържа преди всичко полифеноли, по-специално катехини, с важно антиоксидантно действие и обезвреждане на свободните радикали. Но съдържа и алкалоиди като кофеин, теобромин и теофилин, както и аминокиселината L-теанин, с успокояващ и релаксиращ ефект върху нервната система.

Най-известните свойства на зеления чай са:

-Антиоксиданти, благодарение на полифенолите.
-Енергиен стимулант.
-Диуретик.
-Стягащо.
-Подобрява сърдечно-съдовото здраве.
-Помага за премахване на газове.
-Регулира телесната температура.
-Помага за понижаване на кръвната захар.
-Подобрява храносмилането.
-Подобрява концентрацията.

Имайте предвид, разбира се, че не се препоръчва в случаи на гастрит и пептична язва поради дразненето, предизвикано от кофеина и танините в стомашната лигавица. Освен това може да попречи на усвояването на хранителни вещества като калций.

Експертът обяснява, че азиатската култура е тясно свързана с консумацията на зелен чай и му се приписват много действия във връзка с дълголетието. Въпреки че има алтернатива на концентрираните капсули зелен чай, истината е, че в Япония обичая е да се пие запарен, до 5 чаши зелен чай дневно. Всичко това, за да се възползвате от неговите предимства, сред които се открояват противовъзпалително, антитромботично и антихолестеролно действие.

Неговата антиоксидантна сила, чистачът на свободни радикали, се откроява, особено срещу най-мощния от всички, реактивен кислород, един от най-опасните срещу сърдечно-съдови заболявания. Също така помага за понижаване на липидите в кръвния канал

Може да ни помогне и при отслабване, тъй като помага за намаляване на коремните мазнини и увеличаване на енергийните разходи. Освен това помага за понижаване на кръвната захар, поради което могат да се намалят инсулиновите скокове и чувствителността към инсулин, благодарение на катехините. Той също така помага за намаляване на натрупването на холестерол, свободни мастни киселини и триглицериди.

Меричел Марти ни казва, че хроничното възпаление е един от основните проблеми, свързани с възрастта, както при сърдечно-съдови заболявания, така и при невродегенеративни заболявания. Антиоксидантното и противовъзпалително действие на катехините от зелен чай му дават добър ефект срещу тях. Подобрява капацитета на паметта и ползите срещу когнитивна дисфункция.

Друг важен компонент на зеления чай е теанинът, изключително за листата на Camellia Sinensis. „Теанинът е част от над 50% от протеиновото тегло на зеления чай и въпреки че чаят съдържа кофеин, който е стимулиращ, теанинът помага да се балансира този ефект, като предизвиква релаксация“, казва експертът, който обяснява, че всъщност не е известно как това съединение помага за намаляване на тревожността, въпреки че се смята, че е важен регулатор на невротрансмитери като допамин и серотонин. Когато теанинът се приема в много ниски дози, той има обратен ефект на стимулация, така че тези ефекти зависят от дозата. По същия начин проучванията показват, че теанинът помага за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония.

Меричел Марти твърди, че за да бъде ефективен, трябва да се приемат минимум 5 чаши зелен чай на ден. Поради тази причина има възможност да приемате екстракти от зелен чай като добавки под формата на капсули, добра алтернатива, ако не искаме да променяме хранителните навици, въпреки че е важно те да идват от добър източник. Ако искате да консумирате запарки от зелен чай, по-добре е да го пиете при ниска или средна температура, тъй като по този начин не консумираме твърде горещи напитки, като избягваме увреждане на хранопровода.

Благодарение на важното си антиоксидантно действие, той е много ефективен и също често се включва в състава на някои козметични продукти. Има защитно действие срещу увреждане на кожата поради UV лъчение. В допълнение, зеленият чай съдържа и други полезни за кожата компоненти, като витамин С, витамин Е и каротини (заедно с катехини).

Използва се например в кремове за околоочния контур, тъй като има антиоксидантно, превантивно действие срещу бръчки или „пачи крак“. Друга много ефективна функция ще бъде противовъзпалителното и деконгестантното действие, така че ще бъде много ефективно при хора, които имат проблеми като торбички под очите. А също и в слънчевите филтри, тъй като защитното действие на зеления чай срещу слънцето е добре документирано.

За да се възползваме от предимствата на това популярно лечебно растение, Меричел Марти ни дава две домашни лекарства:

-Очна маска. Можете да използвате торбичките за чай като лепенки на очите за няколко минути, за да деконгестирате контура. За предпочитане е черният чай, който може да оцвети кожата.

-Домашно приготвен тоник със зелен чай. Трик с използването на зелен чай е да приготвите настойки от него и да ги замразите на кубчета като тоник, оставете този чай да се размрази добре и когато е течен, нанесете го с памук, наистина е добър тонер преди събитие например. Кожата е по-гладка и по-жива.

Лосионите за зелен чай са доста стягащи и имат дезинфектант, така че за мазна кожа с проблеми може да бъде много ефективен тоник, дезинфекциращ и намаляващ зачервяването и възпалението на кожата.

.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *