Зеленчукопроизводители в Кюстендилско търпят загуби заради неработещите заведения за хранене, стопанин от Жабокрът изхвърли 2 оранжерии марули

Засега няма проблем за земеделските производители от Кюстендилско въпреки наложените ограничения заради коронавируса. Производителите очакват проблемите да се появят впоследствие при реализацията на продукцията, ако пандемията продължи по-дълго време. Най-сериозно се очаква да бъдат засегнати черешопроизводителите от региона, тъй като ситуацията в Италия продължава да бъде лоша, а черешите от региона се изнасят именно за там.

Въпреки изградените КПП-та земеделските производители придвижват техниката с декларация. В момента все още има достатъчно препарати за обработка, като доставката им не е спряна. Масово обаче препаратите се доставят от чужбина и ако там има недостиг, ще окаже влияние и на вътрешния пазар.

„Понеже коронавирусът е от един месец, дотогава доставките бяха регулярни. Засега при нас няма забавяне на препарати, но имам информация от колеги, че голяма част от препаратите и торовете се изчерпват от наличните в България. И понеже по-голямата част са внос, има опасност хербициди, инсектициди да се изчерпят и районът да изпита затруднение при доставките и дори липса на такива. При техниката няма проблем, не я спират по КПП-та, защото ние, ако спрем да работим, означава глад за страната. Конкретно ние, производителите на пшеница, не сме много в Кюстендилски регион и сме си набавили препарати, вече дори наторихме. Въпросът е при по-големите стопанства, но всеки един фермер в момента, когато се появи заразата, си направи сметка и си доставиха препаратите. Може и да има пробив, но за Кюстендилски регион не е така”, коментира земеделският производител от Кюстендил Валери Йовев.

Цената на препаратите не се е покачила, тъй като при тях боравят доларовите инструменти. Варират надолу или нагоре, според цената на щатската валута.

Кюстендилският производител уточни, че в България има голямо количество зърно, което изнася. Конкретно се разчита на износ за Гърция. „Ако южната ни съседка не отвори границите, не знам какво ще го правим това зърно. Това означава, че цените ще се натиснат надолу на едро, независимо че като цяло в света цената на зърното върви нагоре, говорим за големите борси. Ние все пак сме много малко определящи за района. Нашата цена е съотносима с тази в Париж и Будапеща, горе-долу 320 лева за тон за фуражна пшеница. Никой не може да прогнозира каква ще е цената”, заяви производителят.

Неговото мнение за проблем с реализацията на черешите се припокрива и с това на експертите от Института по земеделие. „Вторият проблем е, когато дойде юни-юли и черешите се берат, както и за прибиране на реколтата от картофи. Трудност ще има при придвижването на тези хора, както и с дистанцията, когато се бере едно дърво, по него има поне по 2-ма човека, каси, амбалажи… Дано заразата по-скоро изчезне от терена, защото не виждам как ще стане цялата тази организация. И след това идва страх от реализацията на продукцията. Имам опасението, че преработвателните предприятия няма да могат да я поемат цялата. Ако е благоприятна годината, разбира се, тъй като те трябва и насреща някъде да я реализират, а с тези затворени или бавни транспортни коридори в момента… Имам информация, че някои от производителите тук, в Кюстендилско, имат продукция от миналата година и още не са си я реализирали. Говорим за количества от 4-5 хиляди бидона, което е много, а и стагнацията на пазарите допълнително затруднява”, споделя опасенията си Йовев.

 „Череши за прясна консумация пък е изключено да се реализира. Никой няма да пусне ТИР през границата, било за Германия, или друго място при тази обстановка”, прогнозира Йовев.

„Очертава се лош сезон, всичко е блокирано навсякъде. Предстои рецесия, ние в нашия район сме производители на череши, което се води луксозна стока. Надали някой с череши ще се изхрани. Предполагам, че ще е трудна реализацията. Имаме контакти с преработвателите, засега те казват, че ще купуват продукция, но това е на този етап. Ако се развие кризата обаче, сигурно ще променят позицията си”, коментира и Любомир Димитров, собственик на 40-декаров масив в Невестинска община.

Зеленчукопроизводителите пък търпят загуби от това, че не работят заведенията заради мерките за коронавирус. В кюстендилското село Жабокрът например производител изхвърлил две оранжерии марули, тъй като няма потребление. Човекът зареждал заведенията, а сега му останали няколко магазина. Трябвало на нейно място да засади друго.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *