Земеделски стопани съветват как да спасите овошките от очаквана слана: Пръскайте дръвчетата с вода като при дъжд през интервал от няколко минути, докато температурата се повиши с 1-2 градуса

Земеделски стопани в Кюстендилско трескаво подготвят дръвчетата срещу предстоящото падане на температурите и очакваната слана. Миналата  седмица ги варосахме, сега се чудя как да ги опазя от  сланата. Преди години имах един стар опел и запалих гумите му, като се прибрах, от пушека бях черен и аз. Сега ще направя друго. Инвестирах в помпа и смятам рано сутринта да отида да пръскам с вода по овошките като дъжд. Пръска се с прекъсвания, без да се допуска образуването на ледени висулки и стичане на вода по клоните и стъблото. Водата при изстиването отдава топлината си на растенията и на въздуха. Мисля да пръскам  дърво след дърво. Казвали са ми да го правя  през интервал от няколко минути в зависимост от минималната температура и после отново да се върна и да започна да  пръскам първите дървета. Така се продължава около 1-1,5 часа след изгрев слънце, но вече с 2-3 пъти по-слаба интензивност, докато температурата се повиши с 1-1,5 градуса над критичната и леденият слой започне да се разтопява”, споделя  Райчо Боянов, бивш работник в кюстендилския „Стройрайон”, който има овощна градина край с. Слокощица.

„Пролетта е един от най-подходящите периоди за присаждане на овощни дръвчета. Да се присади успешно ново дърво върху вече съществуващо изисква освен познания и сериозна практика”, казва Райчо Боянов. Той смята да  увеличи овошките с насаждения от сливи. Разчита и на съветите на експертите от Института по земеделие.

Доцент Димитър Сотиров  от години изследва различни видове овошки и е категоричен, че правилата трябва да се спазват стриктно.

 „За прихващане са необходими около 45 дни, за да стане спойката между пъпката или калема, но след 3-4 седмици видимо започва пъпката да позеленява, да набъбва, това е гаранция, че е присадено, че е успешно прихващането”, коментира Сотиров.

Впечатленията са, че все повече хора у нас започват да се занимават с овощарство.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *