Земеделците ще бъдат подпомагани при сегашните условия следващите 2 г.

Преходният период за новата Общо селскостопанска политика ще бъде 2 години. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделски производители, която се проведе в град Търговище, предава NOVA. Очаква се по време на предстоящия Съвет на министрите на земеделието през октомври да се постигне общ подход в дебата за новата ОСП, по настояване на германското председателство. Десислава Танева съобщи, че тогава страната ни ще проведе и двустранни срещи с германското председателство.

„Те ще бъдат с цел да постигнем компромис и консенсус за озеленяването и искането им за задължителен бюджет за еко-схемите. Всички сме изправени пред предизвикателството как да намерим подходящите зелени мерки, които ще бъдат заложени в Стратегически план”, каза още земеделският министър. Тя призова стопаните да бъдат активни и да изпращат предложения за приложими зелени практики в новия програмен период.

Пред над 50 стопани в Търговище, министър Танева припомни искането на страната ни и за повишаване или запазване на сегашните нива за обвързаната подкрепа. „Другото ни искане е запазване на националната преходна помощ, но с референтна дата 2018 г., за да бъде по-актуално подпомагането”, уточни още тя.

В срещата участие взе и Мария Христова, заместник-председател на Координационното звено за изготвяне на Стратегическия план за новата ОСП. Тя запозна стопаните с напредъка на страната ни по изготвяне на Стратегическия план и детайлите за новата завишена условност и рамката за еко-схемите. Мария Христова заяви, че до 11 октомври 2020 г. на мейла за консултации за новата ОСП [email protected] се приемат предложения по отношение на визията за екологизацията на ОСП и добри практики, които фермерите могат да изпълняват, а в същото време са и лесно приложими и контролируеми.

По-рано през деня министър Десислава Танева посети стопанството на Димитринка Стоянова в град Попово, която е земеделски производител от 2003 г. През 2003 г. тя и семейството й са създали първите 34 дка малинови и 12 дка ягодови насаждения близо до град Попово. Днес стопанството е с площ от 670 дка малинови и 140 дка ягодови насаждения. От тази година за първи път реализират и оранжерийно производство – 30 дка с ягоди и малини.  Продукцията им се реализира основно на вътрешния пазар, а също и за износ. Димитринка Стоянова благодари на министър Танева за приетото Постановление 70, което дава възможност в търговските вериги да се предлага регионална продукция. По този начин ягодите и малините им вече се продават и в търговските вериги у нас.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *