Топ теми

Земеделци от Кюстендилско доволни от добива на картофи, но цените не оправдават разходите им: Софиянци ги изкупуват на 30-33 ст., при семе от лев нагоре, това е смешно

Земеделци от Кюстендилско прибират богата реколта от картофи. Стопаните са изчислили, че минималният добив от картофи е около 2500 кг/дка, и то при старо семе. Всички са категорични обаче, че годината е била благоприятна като реколта, но изкупните цени са ниски.

Много от стопаните отварят сергии по централните пътни участъци на селата Ябълково, което е старият път за София, и Нови чифлик, оттам пък се минава за столицата, използвайки връзката с автомагистрала „Струма”, където се продават на цени от 55 ст. и 60 ст. за килограм.

„Аз всяка година си купувам семе от Самоков. Когато садя за ранно производство, предпочитам един сорт, който се казва „Агата”. Иначе обикновено използвам два сорта. Картофите са ни за собствена консумация”, коментира 70-годишен производител от село Слокощица. „При картофите важно е пръскането, а и кой знае какви усилия не са необходими. Ние една година нещо се забавихме, налегнаха ни ангажименти и вадихме картофи дори през февруари”, споделя стопанинът.

Ясен Стипцарски, кмет на село Жабокрът в община Кюстендил, е един от най-младите стопани, които се занимават с производство на картофи. „Действително тази година добивът е добър, картофи има в изобилие, но лошото е това, че има внос и цената е много ниска. Масово производителите не могат да оправдаят разходите. На едро цената е много ниска. На едро от село Жабокрът софиянци изкупуват картофите на 30-33 ст./кг, което е смешно, при семена от един лев нагоре за килограм. Ние на борсата не може да стигнем и да влезем“, каза Ясен Стипцарски.

Според неговите изчисления 40-45 ст./кг трябва да се плаща при вземане на картофите от полето. „Когато започнем да калкулираме надница на работниците, гаци, чували, поливки, торове, обработка на почвата – става страшно. Лошото е това, че ние нямаме условията да съхраняваме картофите занапред и да чакаме някаква по-добра цена“, каза Стипцарски.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *