Земетресение изправи Русе на нокти

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер разтърси Румъния в 5:51 българско време, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, предаде Блиц. Епицентърът е бил на 135 км дълбочина и се е намирал на 45 км западно от град Фокшани и на 146 км северно от столицата Букурещ.

Усетено е и по високите етажи в Русе. Вратите на секциите в апартаментите сами се отвориха, а чашите вътре задрънчаха заплашително. Врати на шкафове се разтвориха и вещите започнаха да падат навън. Трусът бе усетен и от домашните любимци – кучета залаяха, а котките се опитаха да излязат от апартаментите, драскаха с нокти по вратите като попаднали в капан, пише в. “24 часа”. Доста от русенци така и не можаха да заспят от страх до сутринта. Няма информация за пострадали и щети.

Според Националния геофизичен институт на Румъния силата на земетресението е била 4,3 по Рихтер. В Русе хората са болезнено чувствителни към всяко едно земетресение, като особено се опасяват от планината Вранча. На 4 март 1977 г. вечерта Румъния и градовете отвъд Дунав бяха разтърсени от най­силното в историята земетресение в Югоизточна Европа, като епицентърът бе в Източните Карпати, Окръг Вранча.

Земетресението бе с магнитуд около 7,2 по скалата на Рихтер, като епицентърът му бе на дълбочина 94 км. Трусът доведе до разрушаването на над 8500 сгради и уби повече от 1600 души в Румъния и в България. То нанесе много щети и стресна Русе, но бе усетено най­силно в Свищов, където под руините на сградите загинаха над 100 души. З оната Вранча е сеизмологично активна земетръсна зона, намираща се в района между Източните Карпати и Южните Карпати в Румъния, в по­голямата си част обхващаща Вранчански окръг. В последните над 70 години в района Вранча са генерирани четири катастрофални земетресения през годините 1940, 1977, 1986, 1990. Най­ мощно сред тях е това на 10 ноември 1940, което е било с момент­ магнитуд 7.7.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *