Земетресение и ниски температури предпоставки за дерайлирането на влака в Кресненското дефиле

Дерайлиралият влак в Кресненското дефиле постави въпроса има ли виновни за инцидента и безопасни ли са железопътните линии? Осем души бяха ранени, след като огромна скала падна върху влака Петрич – Благоевград. Локомотивът е излязъл от релсите.

„Количествата камък, които са се  свлекли снощи, са над 120 кубика. Два от късовете са с обем над 30 кубика единият. В момента всички камъни са отстранени от локомотива. Разбиваме най-големия къс. Надявам се до края на деня да качим локомотива на ЖП линията. Предстои и възстановяване на железопътната инфраструктура”, заяви в ефира на „Плюс – Минус. Коментарът след новините” генералният директор на  „Железопътна инфраструктура“  Красимир Папукчийски. Той допълни, че ще се наложи допълнително обрушване на около 50 кубика опасни скални късове, които са надвиснали над линията. Според него причината за инцидента е комплексна.

„Първо, онзи ден имаше земетресение в района на Благоевград. Силният снеговалеж и последвалите ниски температури също са причина за свличането на този скален къс. Няма по какъв начин да се борим  с природата”, каза Папукчийски. Той допълни, че всеки ден служителите на компанията проверяват слабите и критични места през които преминават влаковете.

Този скален къс не е показал никакви причини за притеснение. Цялата железопътна мрежа в страната е абсолютно безопасна. Железопътната инфраструктура в момента е на проектни параметри. Необходимо е да се направят сериозни инвестиции в нея, но те не застрашават пътниците”, категоричен е Красимир Папукчийски. Той заяви, че най-късно в четвъртък до обяд движението в района ще бъде възстановено.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *