HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Земята се тресе! Над 1000 труса в Западна Турция

От началото на земетръсния кошмар в района на Чанаккале са регистрирани 1 103 труса, 480 сгради са напълно разрушени, няма човешки жертви, информира БГНЕС.

Земята започна да се люлее на 6 февруари с магнитуд около 5,5 по скалата на Рихтер /4 труса/, 16 пъти силата достигна над 4-а степен, 126 с магнитуд над 3 и 967 с около 2-а степен. Изненадващо всички епицентрове са разположени много близо един до друг в район с широчина 20-30 километра. Това е отбелязано в секцията за специални доклади в сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център EMSC.

Четирите труса със сила около 5,5 бяха усетени и в Гърция, и по високите етажи в Кърджалийска област. Вчера минути преди 16 ч. българско време в Чанаккале при Айваджък бе регистрирано поредното земетресение с магнитуд 5,4, а днес паниката на местните жители се удвои при вида на извираща от почвите вряла вода. Температурата на въздуха е 1 градус, прехвърча сняг, а нарастващите изпарения образуват ледени слоеве със зловещи образи при смесването си със студа, предаде канал „Хабертюрк“. В този район до село Тузла се намират и геотермални централи.

Освен разрушените 480 сгради, други 954 са с особено тежки поражения по конструкциите си, съобщиха от кризисния център в община Айваджък. Министерството по бедствията и извънредните ситуации и Червеният полумесец изградиха лагери от 478 палатки и 500 фургона за останалите без дом местни жители, но тъй като са недостатъчни, ще бъдат доставени още 200 фургона. Страхът от нови земетресения обаче принуждава хората през цялото време да стоят отвън и да се топлят на огньовете.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *