Зимата започва: първи сняг и до минус 7 градуса от утре

Първият ден декември – първият ден на климатичната зима започна с отрицателни температури на много места в страната. Утре предстои още едно нахлуване на студен въздух, при което на много места ще превали и сняг.

Привечер вятърът ще се ориентира от запад-северозапад  и ще започне да се усилва. С него ще започне да нахлува студен въздух.

В края на нощта и ранните утринни часове от север ще започнат превалявания, в Северозападна България и високите полета на Западна, включително в Софийско – предимно от сняг, а в източните части на Дунавската равнина – отначало от дъжд. но и там до обяд дъждът ще преминава в сняг.

В ранния следобед сняг ще вали в Софийско и останалите райони на Централна Западна България и в източната част на Дунавската равнина.

В София, Предбалкана и Лудогорието ще се образува снежна покривка от няколко сантиметра, повече – по по-високите места. Температурите ще останат без дневен ход, т.е сутрешните няма да се различават съществено от тези след обяд и ще бъдат от около нулата до 5-6 градуса. Ще духа слаб западен, а в източните райони – северен вятър.

След обяд преваляванията ще обхванат и южните райони, но от север ще спират. На юг отначало в ниските места ще вали дъжд, но валежите и там ще преминат в сняг. Около полунощ срещу сряда валежите ще спрат навсякъде.

В сряда сутрин на места ще бъде доста студено: по високите западни полета, включително в ниските места на Софийско, където ще има и снежна покривка, минималните температури ще паднат до  около минус 6 градуса.

През деня облачността ще бъде променлива, а температурите ще са от около нула до 5-6 градуса.

В четвъртък ще остане студено, особено сутрин, с температура от около минус 7 до минус 1 градуса  и дневни – от 1 до 5-6 градуса. В планините ще бъде слънчево, а в низините и котловините ще има сутрешни мъгли.

В петък минималните температури ще се повишат слабо и ще бъдат от около минус 3 до плюс 1-2 градуса. През деня максималните стойности ще бъдат от 3 до 8 градуса, но в много райони ще се задържат мъгли и ниски облаци и ще остава малко по-студено.

Според предварителните прогнози, в събота ще се появи западен вятър и мъглите в голяма част от Дунавската равнина ще се разсеят. В западните и югозападни райони на места ще превали слаб дъжд.

Температурите ще се повишат и минималните ще са около и над нулата, а дневните – от 5 до 10-12 градуса. Без съществена промяна ще остане и времето в неделя.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *