
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пресни картофи – 1 кг с еднаква големина
зехтин – 4 с.л. Екстра Върджин
дижонска горчица – 2 ч.л.
морска сол – за поръска
черен пипер – смлян за поръска
розмарин – наситнен
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресните картофки не е необходимо да се обелват, а се измиват с четка под течаща вода.
Поставят се в тенджера, завиват се с вода 1 см над картофките да има вода, и се поставят на котлон да се варят за 12 минути. Времето се измерва, след като водата заври.
Свалят се от котлона, отцеждат се и се прехвърлят в тавичка за печене.
Охлаждат се за кратко и с палци или с обратна лъжица внимателно се натискат отгоре, за да се разпукат, но не и да се превърнат в картофено пюре.
В купичка се смесва зехтин, горчицата и хубаво се разбъркват.
Картофите се поръсват със солта, смлян черен пипер, наситнен розмарин и се поливат със зехтина и горчицата.
Пекат се картофките се на 200 °C за около 30-40 минути.
Последните 10 – тина минути може да се запекат на грил-фурна до приятна и леко загоряла коричка на златистите пресни картофки на фурна.