Значимите открития през годината в сферите на технологиите и науката

Изминалата 2020 година, бе белязана от неочаквана промяна. Пандемията навлезе в живота на всеки от нас. В сферата на науката, започна своеобразна надпревара за намирането на ваксина, която да даде сигурност и да елеминира страха.

Въпреки че, това бе една от основните теми в науката през изминалите 365 дни, в различни сфери бяха направени открития, които ще променят живота ни, а други от своя страна разрешиха дългогодишни проблеми в познанието.

Учени от целия свят продължават своя труд, като малко по-малко разрешат някои от загадките на Планетата, живите организми и Космоса.

Сферитe на информационните технологии, химията, физиката също напредват, а ефектът от прогреса им ще усещаме все повече в обществото, разчитащо на технологичен напредък и дигитализация.

Без изненада, водещото научно списание Science обяви за основно научно постижение на годината, създаването на ваксина против COVID-19.

По-долу може да видите някои от другите ключови за годината научни и технологични открития:

Заснеха връзката между атоми

Чрез съвременни микроскопски методи екип от британски и германски учени запечата разпадането на химическата връзка между два атома рений. Скалата е около половин милион пъти по-малка от дебелината на човешки косъм.

Заснемането на химическите връзки между атомите е голямо предизвикателство заради наноскопичните им размери. Учените използвали трансмисионна електронна микроскопия за заснемане на връзката.

Революция в разработката на противоотрови

В края на януари учени отгледаха органоиди, състоящи се от клетки на отровни змийски жлези, в лаборатория и получиха от тях активните токсини.

Специалистите са установили, че като променят средата могат да влияят върху токсините, произвеждани от органоидите. Те планират да разработят лабораторно 50 различни органоида от отровни жлези. 

Трудът им ще елиминира необходимостта от рисковото събиране на отрова от змии за изследвания и ще допринесе за разработването на нови лекарства и противоотрови.

Най-детайлната снимка на Слънцето в историята

Соларният телескоп Даниел К. Иноуи, който се намира в Хаваи, засне най-детайлната снимка на Слънцето.

Заснето в поразителни детайли, Слънцето е разделено на “ядки”, които представялват клетъчни структури, всяка от които е с размера на щата Тексас. 

Горещите газове се издигат в центрове на клетките, охлаждат се и след това потъват обратно в тъмната материя, разделящи клетките.

Изображението помага на учените да научат повече за образуването и признаците за възникване на слънчеви бури.

Еволюция при батериите

Cпeциaлиcтитe oт Унивepcитeтcĸия ĸoлeж нa Лoндoн cъздaдoxa пpoтoтип нa cyпepĸoндeнзaтop c виcoĸa мoщнocт и eднoвpeмeннo c тoвa виcoĸa плътнocт нa eнepгиятa. Oбиĸнoвeнo ce пocтигa или eднoтo или дpyгoтo.

Toвa e вaжeн тexнoлoгичeн пpoбив, ĸoйтo дaвa възмoжнocт зa зaмянa нa aĸyмyлaтopнитe бaтepии нa eлeĸтpoмoбилитe и cмapтфoнитe cъc cyпepĸoндeнзaтopи, ĸoитo ce зapeждaт caмo зa няĸoлĸo минyти.

Астрономи засвидетелстваха най-силната експлозия, наблюдавана някога във Вселената

Мощният взрив е пет пъти по-силен от най-голямата космическа експлозия, регистрирана досега. Той протекъл в черна дупка, намираща се в сърцевината на галактическия куп Офиукус – огромен космически конгломерат от хиляди галактики, горещ газ и тъмна материя на около 390 милиона светлинни години от нашата галактика.

Астрономите са засекли експлозията чрез рентгеновата орбитална обсерватория “Чандра” на НАСА, Европейската космическа обсерватория и наземни телескопи в Австралия и Индия. Черните дупки не само поглъщат материя, но и изхвърлят материя и енергия.

Експлозията била толкова мощна, че е издълбала кратер в горещия газ, който би побрал 15 галактики като Млечния път.

Българската следа

Научен екип от НАО Рожен е успял да заснеме разпадането на кометата АТЛАС (ATLAS C2019/Y4). Открита в края на декември 2019 г., тази комета бързо увеличи яркостта си през март, като се предполагаше, че тя ще стане видима с просто око през април или май.

От обсерваторията в Рожен са наблюдавали кометата и са успели да заснемат нейното разпадане. Подобни кадри са рядкост и са доста ценни. НАСА отдели специално място на сайта си за постижението.

Откриха как са изглеждали бебетата на тиранозавъра

Изследователи идентифицираха ембрион на тиранозанър, който още не е счупил черупката на своето яйце.

Откритието идва, като допълнение на две други научни разработки. Открит част от крак, през 2018 година, както и долна челюст намерена през далечната 1983-та. 

Анализите на тези биологични остатъци, на възраст от 71 до 75 милиона години, позволява да се възстанови, как биха изглеждали малките на тиранозавъра.

Оказва се, че те са били изключително малки, около размерите на Чихуахуа, но с много дълга опашка.

Бактериите водят войни

Изследване на екип от Оксфордския университет установи, че враждуващи помежду си бактерии извършват масови самоубийствени атаки.

Бактериите се оказват агресивни организми, развили множество тактики, за да убиват и инхибират своите конкуренти. Една от най-крайните им стратегии е активното разпадане и умиране на клетки, с цел отделянето на токсини, смъртоносни за други щамове.

Макар да бе известно, че някои бактерии правят това, честотата и разпространението на тази практика не бе позната и се предполагаше, че малцина клетки извършват подобни суицидни атаки.

Изследването, публикувано в “Current Biology”, показва че в някой области на “бактериалното бойно поле”, почти всички клетки се самоубиват, за да извършват мащабна атака над противника.

Превърнаха хлебарки в киборги

Японски учени са трансформирали мадагаскарски хлебарки в киборги, които могат да изпълняват задачи, да местят предмети и дори да рисуват.

Разработката е дело на екип от университета в град Цукуба. На насекомите били направени кибернетични импланти, които ги карат да изпълняват заповеди и да пълзят по тавани и стени. Тези задачи са трудно изпълними от други роботи.

В телата на насекомите са вкарани електроди, снабдени са с чип, антена и батерия. На гърба им е монтиран миниатюрен дисплей.

Роботизираните хлебарки при дружни усилия могат да преместват предмети в дома, или да рисуват върху хартия.

Квантовите компютри са тук

Екип от Китай е направил първата категорична демонстрация на “квантово предимство”, използвайки квантов компютър, за да извърши изчисления, които биха били твърде бавни за класическите компютри, съобщава престижният журнал “Nature”.

Китайските учени са използвали лазерни лъчи за извършване на изчисление, което математически доказано е практически невъзможно на обикновени компютри.

Екипът постигнал в рамките на 200 секунди това, което би отнело над 2 милиарда години или половината възраст от Земята на най-добрите съществуващи суперкомпютри.

Преди около година Google също демонстрира квантово надмощие, но техният квантов компютър реши задача, която може да бъде изчислена и от някои суперкомпютри.


Първото изтрелване на космонавти от частна фирма

SpaceX успешно изстреля астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда на космическия кораб Crew Dragon и ракетата Falcon-9. По този начин САЩ успяха да изпратят американци в Космоса със собствени технологии и от родна земя за пръв път от 9 години.

Най-мащабният прототип на марсианската ракета на SpaceX успешно излетя от ракетната площадка в Бока Чика, Тексас.

С това постижение компанията на милиардера Илон Мъск е една крачка по-близо до създаването на ракетата Starship, която ще може да транспортира 100 души към Марс, да извършва полети за час към всяка точка на Земята и да замени изцяло Falcon-9.

Най-важното научно откритие на годината – ваксините против COVID-19

Разработването на РНК ваксините на Moderna и Pfizer-BioNTech, както и руската Sputnik V и неговите чуждестранни аналози, бе признато от редакторите на водещото научно списание в света “Science” за основно научно постижение на годината. 

“Тази година бяхме наясно, че най-важното научно откритие на годината по някакъв начин ще бъде свързано с коронавируса, но едва през последните седмици ни стана ясно, че високоефективните ваксини срещу COVID-19 ще бъдат удостоени с тази чест”, сподели главният редактор на “Science” Голдън Торп. 

Американското списание, едно от водещите научни списания в света, публикува всяка година списък с десетте най-важни открития в науката, които са оказали особено силно влияние върху нейното развитие.

Редакционният съвет на списанието провежда и гласуване на уебсайта на изданието, което определя победителят, избран от читателите, който често не съвпада с нейния избор. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *