Зов за помощ от хижа „Иван Вазов“ в Рила, 2.5 м сняг затрупа бунгалата с одеяла и чаршафи

Обилнен снеговалеж през последните дни е затрупал бунгалата до хижа „Иван Вазов” в Рила. Там е складиран постеловъчният инвентар на хижата – чаршафи,одеяла… Работещите на обекта не могат да влязат вътре от натрупалия 2,5 м сняг, за да вземат необходимото бельо и одеяла за пристигащите туристи, и апелират към тези, които тръгват натам, да си носят. Работник в хижата търси помощ от дарители, които да осигурят необходимите постелки , докато снегът започне да се топи, и да може да се влиза в бунгалата.
Репортер на „Струма“ се свърза по телефона с пранинския спасител Божидар Джокин, който почти всеки ден се изкачва до хижа „Иван Вазов“. Той обясни следното:“През последните дни валя сняг .В по-ниската част валеше дъжд, който премина в сняг по високите места. Наистина бунгалата са затрупани от 2,5 м снежна покривка. Няма как да се прокопаят тунели до тях. Задната част на хижата също е затрупана. До входа снегът е почистен и може да се влиза. Времето е приятно горе, но се очаква да вали сняг и през следващите дни. За туристите е важно да следят зимната маркировка. Няма опасност от лавини, но все пак любителите на планината трябва да внимават. В събота даже е честван рожден ден на хижата. Не знам кой е рожденикът. Ски сезонът на Паничище все още не е завършил. На хижа „Рилски езера“ има около 2,5 м сняг и е рай за скиорите“, обясни Б Джокин.
Той е част от екипа на ПСС – Дупница. От началото на годинита са излизали 16 пъти да помагат на туристи, паднали на пистите.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...




Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *