Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори

Македонският премиер Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това съобщи самият той по време на извънредно обръщение към нацията, предаде БГНЕС.

Решението на Заев идва часове след като Франция блокира започването на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС.

Зоран Заев няма намерение да подава оставка. Той ще представи позицията си в неделя по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски.

„Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можахме – направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен”, подчерта премиерът Заев.

„Поемам върху себе си разочарованието на гражданите. Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред вас и поради тази причина искам да чуя вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим”, каза още Заев и добави, че „сериозността на днешния ден изисква сериозно решение”.

Той призова да се продължи по европейския път, защото друго би водило към национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор. „Готов съм за нов мандат за изграждането на европейска държава”, подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. „Не са ни нужни разправии със съседите”, добави той.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *