Зрелостниците ще могат да повишат оценката си от матурите

Депутатите приеха на първо четене промени, с които се създава възможност на зрелостниците да повишат оценката си от матурата.

Предпоставките за това за залегнали в промените в Закона за предучилищното и училищното образование, чийто вносители са Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и Елисавета Белобрадова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Красимир Вълчев уточни, че това е предложение на омбудсмана, което са припознали и касае оценката от държавните зрелостни изпити, които имат двойствена функция – от една страна с нея се завършва средно образование и от друга страна е оценката е вход за висшите училища. Ако един ученик не е доволен от оценката си, сега той няма как да я поправи, отбеляза той.

С предложеното изменение зрелостниците ще получат възможност еднократно и в рамките на една година след полагането на първата матура, да се явят на следващ насрочен ДЗИ в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение.

Депутатите отхвърлиха друг законопроект за промени в Закона за предучилищното и училищно образование, предлаган от ПГ  „Възраждане“.

Спорна се оказа предлаганата от партията възможност учениците да повтарят в трети и четвърти клас, когато не са усвоили компетентностите, заложени в учебните програми. Предложението даваше възможност учениците от III и IV клас да получават качествени оценки. За всички ученици от начален етап на обучение, които имат годишна оценка „слаб“ (2), задължително да се организира допълнително обучение по време на лятната ваканция, което може да продължи и през следващата учебна година. Тези предложения обаче не бяха одобрени от депутатите.

Дарик

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *