Зрелостници от Пиринско „проспаха“ матурата! Майка: По-важен е абитуриентският бал

64-ма зрелостници от Пиринско „проспаха“ вчера държавния зрелостен изпит по български език и литература – сесия август-септември, или т.нар. поправителна матура. Заявления за допускане до ДЗИ-то по БЕЛ подадоха 327 ученици. От тях 246 се явиха на изпита, а 17 не са допуснати, тъй като са изкарали слаби оценки и на поправителния изпит /и по съответния предмет/ и не са приключили успешно учебната година.

Матурата се проведе в 7 училища в областта – в Банско, Петрич, Якоруда, Гоце Делчев, Сандански, Разлог и Благоевград, където училище гнездо бе Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“. Там още отрано сутринта цареше оживление, квестори и членове на комисии бяха по местата си, а около 7.30 часа в училище влезе и старши експертът по природни науки в РУО Анета Стоянова, за да наблюдава пряко изпитния процес. Зрелостници, някои от които придружени от родителите си, също взеха да се събират пред БПГ в очакване да ги пуснат в сградата.

Че е по-важно да отидеш на абитуриентски бал, тъй като е веднъж в живота, а на матура може да се явяваш колкото си пъти искаш, коментираха зрелостничка и майка й, докато разглеждаха списъците за разпределението в 6-те зали, определени за матурата. Както и предишни години, сред дошлите да покажат знанията си по БЕЛ имаше и по-възрастни ученици, включително и такива, ходили за последно на училище преди повече от десетилетие.

„Някои не завършват, защото в края на 12 клас отиват да работят в чужбина. След време обаче осъзнават, че без диплома са нищо, нито работата им е сигурна, нито заплащането е като на другите. Затова след години се връщат, за да се явят на матурата и да изкарат средното си образование“, коментира застанала на входа учителка и си спомни как на миналогодишната поправителна матура имало ученици, на които тя самата преподавала в 12 клас през 2002-2003 г.

А иначе, докато чакаха, някои от зрелостниците споделиха с преподавателката, че имат проблем, тъй като са забравили да вземат химикали. Тя обаче ги успокои, че в училището има резервни и най-важното е да са спокойни на самия изпит.

Сред явилите се на ДЗИ-то бе световният вицешампион по канадска борба за юноши Иван Новоселски, който е дванадесетокласник в специалност „Компютърна техника и технологии“ на БПГ. Оказа се, че талантливият младеж е пропуснал матурата по БЕЛ през май заради Европейското първенство по канадска борба, а като второ ДЗИ е избрал и съответно е взел успешно изпита по професия. Иван сподели, че се е подготвил и е чел за матурата по български език, в бъдеще мисли да продължи със спортната кариера, като все още се колебае дали да кандидатства в университет и към каква специалност да се ориентира.

В 7.40 ч. вратите бяха отворени и зрелостниците заеха местата си. Буквално в последните минути преди началото на изпита в 8 часа пристигна група от 5-има ученици, които заявиха, че са от Крупник. С идването си учениците решиха да приседнат на оградата на училището, докато в отлично настроение коментираха нещо помежду си. „Това е изпит, не може да се размотавате така. Идвайте веднага, защото затваряме вратата и ще пропуснете матурата”, скастриха ги квесторите на входа и ги подканиха да влизат.

Първите зрелостници започнаха да излизат към 9.20 часа с края на първия модул, а раздвижване имаше и след приключването на втората част.

Днес /29 август/ е втората поправителна матура по предмет по избор на ученика, като конкретно за Благоевград изпитът ще се състои в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Желаещите да се явят на второ ДЗИ са 339, от тях 140 са избрали матурата по география и икономика, 57 – биология и здравно образование, 10 – английски език, 9 – философски цикъл, 4 – история, и един по математика. 118 зрелостници от професионални гимназии са подали заявления за държавен изпит за придобиване на спепен на професионална квалификация.

Обявяването на резултатите е до 10.09.2019 г., а връчването на дипломите за завършено средно образование – до 14 септември.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВАСветовният вицешампион по канадска борба за 2018 г. Ив. Новоселски в очакване на матурата по БЕЛ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *