Зрял фасул яхния

Необходими продукти:

500 грама зрял фасул
1 глава кромид лук
1 среден морков
1 малък розов домат (обелен и почистен от семки)
половин корен целина
сол на вкус и малко захар за баланс на киселината от домата
прясно смлян черен пипер
1/2 чаена лъжичка сминдух
1 супена лъжица сладък червен пипер
2 супени лъжици препечено брашно*
сушен джоджен
чубрица
1 голяма суха сладка червена чушка
1 люта червена чушка по желание
пресен магданоз по желание

Начин на приготвяне:

Накиснете боба да престои една нощ във вода.
На другия ден, изхвърлете водата, налейте нова и го сложете да се вари на средна степен на котлона.
Когато бобът е почти напълно сварен, прибавете натрошената или нарязана на ситно суха сладка червена чушка и целината, която сте настъргали предварително на ренде.
По желание, сложете и суха люта чушка.

Оставете да къкри до пълното сваряване на боба.

В тиган с малко олио запържете до омекване нарязания на ситно лук и моркова, нарязан на малки кубчета, докато омекнат.

Разбърквайте често.
После сложете към тях почистения и нарязан на ситно домат, малко сол  и малко захар за намаляване на киселината от домата.
Оставете малко да къкри и прибавете всичко това към боба.
Сега е времето да сложите солта и чубрицата в яхнията.

В тиган с 2-3 супени лъжици мазнина запържете червения пипер. Сложете към пипера и препечено брашно и разбъркайте добре.
С черпак вземете от боба и сипвайте към запръжката и разбърквайте, докато се смесят добре.
Върнете всичко това към тенджерата с боба и го оставете да къкри още около 10 минути на слаб котлон.
Прибавете и черния пипер, джоджена и сминдуха.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *