Иван Гешев е новият главен прокурор

Иван Гешев е новият главен прокурор. Това реши Висшият съдебен съвет в четвъртък. Номинацията на Гешев подкрепиха 20 членове на ВСС, а против се обявиха четирима. 

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година, а мандатът на Иван Гешев ще започне веднага след това.

Заседанието продължи над 10 часа и дори сигнал за бомба не успя да го прекрати. 

„Правят се опити Пленума да бъде прекратен по всякакъв начин. Посочено е, че след 30 мин. ще избухне бомба в сградата, след което е последвало изречение на арабски език”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Въпреки заплахата, членовете на Съвета единодушно решиха заседанието да продължи.

„Уверен съм, че ще се справя с отговорностите и задачите, които биха стоели пред мен, ако бъда избран за главен прокурор”, заяви Гешев по време на изслушването.

“Тази увереност ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и в частност – прокуратурата, както и реалният ми управленски опит, който имам в прокуратурата”, каза още Гешев. И поясни, че е мотивиран най-вече от доверието на цялата прокурорска колегия.

“Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение, а и на немалка част от професионалната общност. Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона. През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, Няма да забранявам чуждото мнение, но не уважавам това да ми казват на мен какво трябва да мисля”, каза още Гешев. Той беше категоричен, че да се откаже “при такава безпрецедентна атака” означава да предаде доверието, гласувано му от колегите.

„Докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие”, коментира Гешев.

По думите му целите на съдебната реформа и показателите по механизма за сътрудничество и проверка са изпълнени.

„Както е посочено в последния доклад, изпълнени са ангажиментите на българската държава към момента на присъединяване към ЕС. Това въобще не може да ни успокоява. Трябва да е една добра база за възходящо развитие“, каза още Гешев.

Той отчете и досегашната работа на прокуратурата. „Смятам, че в този 7- годишен период, благодарение на този главен прокурор, се повиши административният капацитет на прокуратурата. Подобрена е чувствително и материално-техническата база. Това според мен е изключително важно за провеждане на ефикасни и ефективни разследвания“, посочи Гешев. И подчерта, че ще продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание.

Същевременно протести „за” и „против” Гешев доведоха до пълен хаос движението в центъра на София.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *