Иван Терзийски-Веждата на съд за 4 престъпления – държане на наркотици, увредените 2 коли на тъста му, хулиганство в полицейското управление и закани за убийство към жена му

Районна прокуратура – Сандански внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Иван Терзийски-Веждата за извършени от него престъпления – незаконно държане на наркотици, умишлено повреждане на чужда движима вещ, хулиганство, съпроводено със съпротива срещу органите на властта, и отправяне на закани с убийство.

Той имал сключен граждански брак със Р.Т. и две малолетни деца. Първоначално отношенията между двамата съпрузи били изключително добри. Впоследствие през лятото на 2018 г. той започнал често да употребява различни по вид наркотични вещества, в резултат на което станал раздразнителен, избухлив, импулсивен, емоционално нестабилен, безпричинно агресивен и гневен. Това му поведение постепенно довело до влошаване на отношението му към неговата съпруга и близките й.

Зимата на 2018 г. семейството живеело в апартамент на ул. „Първи май“ в Сандански, но Терзийски разполагал с ключ и за съседния апартамент на същия етаж, използван за съхранение на различни вещи, както и на употребяваните от него марихуана и амфетамин, и значително количество анаболни стероиди. По този начин държаните от него наркотици винаги били на негово разположение.

В късния следобед на 13 декември 2018 г. той безпричинно се скарал със съпругата си, обиждал я и отправил към нея закана за извършване на убийство с думите: „Ще те убия, ще убия всички, цялото ти семейство, майка ти, баща ти, двете ти сестри и техните семейства, както и децата ни“. Изплашена, жената нищо не му отговорила и останала на място, вцепенена от страх, в семейното им жилище. През следващия ден, по време на пътуване до София, мъжът многократно се обаждал на съпругата си по телефона и отново отправял към нея обиди и закани за убийство: „Ще ви нарежа на парчета, ще ви убия и изкормя“.

Няколко дни по-късно това се повторило и съпругата му Р.Т. заедно с децата отишла да пренощува при родителите си в дома им в Сандански. След като не открил съпругата си в семейното им жилище, Терзийски незабавно отишъл до къщата на нейните родители на ул. „Славянка“. В състояние на силно раздразнение, предизвикано от употреба на наркотични вещества и анаболи, той произвел няколко изстрела с притежавания от него газов пистолет, марка „GAP“. След това чрез нанасяне на удари с ръце и крака повредил товарен автомобил „Рено Канго” и лек автомобил „Опел”, собственост на тъста му – счупил стъкло, фарове, огънал предния капак.

За случилото са уведомени полицаите, които след няколко минути пристигнали на място. През това време обаче Терзийски избягал от местопроизшествието, но по-късно бил задържан. Представителите на реда извършили претърсване на семейното и съседното жилище и иззели държаните от него наркотици – коноп (марихуана) и амфетамин.

Междувременно в първите часове на 18.12.2018 г. Терзийски бил отведен в сградата на РУП – Сандански, където изпаднал в агресивно и раздразнително настроение. Мъжът оказал яростна съпротива на полицейските служители. Викайки на висок глас, отправял обидни думи и заплахи към тях и заявил, че ако бъде задържан, ще разбие главата си в стената и ще се самоубие, поради което му били сложени белезници и впоследствие той бил настанен в помещение за задържане на лица в сградата на полицейското управление.

След екшъна Иван Терзийски бе задържан под стража, като при разглеждане на мярката му в съда бе защитаван от бившия вътрешен министър Виктор Михайлов, който се опита да обори обвинението с аргументи, че няма категорични доказателства, че е извършил престъпленията.

Прокурор Весела Стоилова пледира, че трябва да бъде задържан под стража, за да бъде защитена жена му, която е основен свидетел. Именно тя е потърсила помощ от полицията на телефон 112, а дрогата била открита при претърсване в две от жилищата след предположение, че мъжът й е употребил наркотик.

При разглеждане на мярката стана ясно, че срещу Иван Терзийски има две висящи дела, едното в Районен съд – Сандански – за телесна повреда, а другото в Специализирания наказателен съд – за гангстерския екшън в ресторант „4 You“ на Слънчев бряг на 18 юни 2016 г. между групировката на Божо Кравата, към която принадлежал и Веждата, и хората на Димитър Желязков-Митьо Очите. При престрелката гардът на Очите Александър Алексиев бе убит, а босът бе прострелян и след няколко месеца между живота и смъртта успя да прескочи трапа.

Иван Терзийски-Веждата и Божидар Кузманов-Кравата са обвинени като лидери на организирана престъпна група, действала на територията на Слънчев бряг и Банско. Делото, по което има 120 свидетели, се гледа в Специализирания наказателен съд.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *