Игнажден е, започва най-строгата част на Рождественския пост

Вмомента се намираме в Рожденственския пост, а от днешния Игнажден започва най-строгата част от него, като се има предвид не само въздържанието от храна, но и усилване на молитвите, на молитвеното правило на всеки човек в очакване на рождението на Богомладенеца. Това каза Величкият епископ, игуменът на Бачковския манастир Сионий. Според него всеки сам може да прецени какви молитви да отправи към Бога, но църквата винаги препоръчва четенето на книгата Псалтир. „Така, че да се вдъхновим, да очистим сърцата си, душите си, умовете си и да посрещнем Христос радостни, благословени, окрилени и чрез божествените слова“, каза още Величкият епископ. Постът е преди всичко духовен – въздържание, съзерцание и очакване на светлия и благодатен празник, допълни той.

Дните преди Рождество Христово карат всяко сърце да стане по-добро

Намираме се в навечерието на най-светлия и благодатен празник на Христовата църква – празникът на раждането на Богомладенеца, ден, който всички свързваме с тази благодатна радост, припомни игуменът на Светата обител. По думите му тези тихи, благодатни дни карат всяко едно човешко сърце да стане по-добро, да изпълни себе си и пространството около себе си с доброта, с мир, с благодат и радост към Бога и своите ближни.
Дядо Сионий посочи, че тези дни се свързват с братолюбието, с мира, с добротата и събирането на семейството е много важно, на братята, на приятелите. „Но най-важно е да знаем, че празнуваме рождението на Христос, рождения ден на този, който смири себе си, за да направи всички нас смирени“, подчерта игуменът на Бачковския манастир. Той отбеляза, че Христос е дошъл на този свят, за да подири падналия човешки род и да го възвиси.
По думите му като на всеки рожден ден трябва да има подаръци, които разменяме помежду си, но понякога забравяме, че подарък трябва да поднесем първо на този, който има рожден ден. „А подаръците за Христос не са материални. Те са подаръците на духа, на братолюбието, на подкрепата за по-слабия, на грижата за падналия наш брат или сестра. Те са подаръците на добротата на сърцето, те са всичко това, което ние помежду си като хора вършим в доброта и мир, и подкрепа, и на това се радва Христос“, каза още игуменът на Светата обител.

Трапезата трябва да бъде скромна и преди всичко духовна

Най-големият пример, който Христос дава на своите ученици за трапезата е тя да бъде скромна, да бъде преди всичко духовна. Защото човек се храни преди всичко с духовната храна, категоричен е дядо Сионий. Той призова през тези дни да бъдем разумни на трапезата, да бъдем състрадателни към тези, които нямат възможност да направят трапеза и в никакъв случай да не пилеем дадените ни от Бога земни блага.
Не трапезата изпълнена с много ястия прави щастието, твърди игуменът. По думите му „то е в братолюбието, в приятелството, в единението пред нашия Бог“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *