Играещият шеф на „Места“ Д. Парасков: Няма кой да измести „Пирин 2“, но всеки ще иска да се докаже срещу водача, очакват ни интересни мачове

„Места“ (Хаджидимово) традиционно е сред тимовете, които се борят за първите места в „А“ РФГ -Благоевград, но премина през една миникриза, която се отрази на отбора през есента. След събитията от март 2020 г. футболният клуб продължи да съществува и не бе закрит, както прогнозираха някои, заради проблемите с коронавируса. За изминалото време и за бъдещето разговаряме с играещия председател на Управителния съвет на хаджидимовци Димитър Парасков, който е бивш футболист на „Пирин“ (Бл).

– Г-н Парасков, как преценявате изтеклата година?

– Една наистина необичайна и доста напрегната година, в която основната тема бе коронавирусът, изместил всички останали на заден план. Той оказа влияние и върху нашия отбор, и в светлината на казаното нека да си пожелаем да се предпазим от него и по-скоро да се възстанови нормалният ход на живота и футбола. На практика играхме само есента, както всички аматьорски клубове. Нека не забравяме, че в Трета лига и сред професионалистите имаха мачове в началото на пролетния полусезон, преди да бъде обявен локдаунът. Иначе започнахме добре, но после нямахме късмет – и двамата ни вратари, Иван Симеонов и Георги Богданов, се контузиха. Наложи се да изиграем няколко срещи без тях. Това оказа влияние, както и завръщането им, за да завършим по-добре в последните двубои от есенния полусезон. Оценката, която можем да си поставим, е „Много добър“.

– Не оправдахте очакването, че ще бъдете най-големият опонент на лидера „Пирин 2“ (Бл)…

– Благоевградчани със сигурност са най-добре подготвеният отбор в групата и заслужено са есенни първенци. Ние можехме да се представим и по-добре. Искаше ни се наистина да оправдаем първоначалните предвиждания, но проблемите с контузии ни попречиха. Имаше и фактори от извънфутболен характер, които също повлияха на отбора. Във възможно най-добрия критичен тон можем да кажем, че претенции към съдиите в някои мачове няма да бъдат неоправдани. Преломен момент за нас бе мачът с „Огняново“, който завърши 0:0, но можеше да бъде с различен изход. Арбитрите обаче решиха, че 3-те отбелязани от нас гола не са редовни, и ги отмениха. Двата тима се опитвахме да играем футбол, имаше много желание и борба, но реферирането не бе на ниво.

– За да има отборът бъдеще, трябва да разполага с работеща школа?

– Проблемът с ДЮШ не е само при нас. Има го и в други клубове. Отразява се на всички нива. Най-напред демографската криза удари навсякъде. Като прибавим липсата на желание у подрастващите, нещата добиват още по-сериозни измерения. Просто децата и техните родители нямат търпение постепенно да стигнат до големия футбол. Няма нищо лошо родителите да стимулират децата си, да ги окуражават, но не мисля, че е резонно, след като детето има заложби, облече екипировката, започне да идва на тренировки и сложи хубавите футболни обувки, да се мисли, че утре ще се събуди като Меси, Роналдо или Златан Ибрахимович. Всички те са стигнали върха, като са имали търпение. Те са започнали от малкото, но с упоритост са развивали своите способности с много труд, а търпение в България липсва. Всеки иска нещата да се случат тук и сега. Това, че не вземаш такса на малките състезатели, както е при нас, правиш нужното да бъдат екипирани, поемаш пътни и храна, осигуряваш къде да тренират и играят, може да не се окаже достатъчно. В момента имаме деца и подготвителна група, но не и юноши младша или старша, откъдето да се вземат играчи за мъжкия тим. Не мога да кажа, че съм сериозен оптимист, но това не означава, че се предаваме. Ще продължим да работим и да търсим положителната посока.

– Това означава ли, че перспективата пред отбора е да разчита основно на футболисти отвън, т.е. от региона?

– За момента разполагаме с много играчи, които са от Хаджидимово. Има доста млади момчета, които трупат опит около по-възрастните. Още 4, 5 или 6 години нашият отбор ще продължи да бъде на ниво. Дотогава се надявам, че нещата ще намерят добро развитие.

– Това означава ли, че няма шанс поне в близко бъдеще „Места“ да заиграе отново в Трета лига?

– Основата, която описах преди малко, с някои попълнения, а и с поне още един спонсор, освен община Хаджидимово, способстват някой ден да заиграем отново в третото ниво на футбола ни. Въпреки трудностите, не сме се предали и нямаме намерение да се предаваме.

– Значи към момента оставате с един спонсор – община Хаджидимово?

– Много отбори в България на нашето ниво или дори във Втора лига разчитат на местната власт. При нас също е така. Както и в предишни години, така и през настоящата, община Хаджидимово и персонално кметът Людмил Терзиев препотвърдиха ангажимента си към клуба и остават твърдо зад него.

– Вашата прогноза за края на първенството?

– Не го казвам с пораженчество, но смятам, че няма кой да измести „Пирин 2“ (Бл) от лидерската позиция. Това има своята положителна страна, защото всички ще разполагат с висок критерий за сравняване. Всеки ще иска да докаже себе си срещу водача, което е в реда на нещата, а това от своя страна съвсем нормално сочи, че ще има много интересни мачове. Не по-малко интересно ще бъде и в останалите срещи, където има отбори, какъвто е и „Места“, искащи да се класират възможно най-напред. Очаквам съперничество и много емоции.

– Изненадата в положителен и отрицателен смисъл в групата?

– В положителен план я направи отборът на „Огняново“. А там едва ли не ги отписваха. Направиха организация, привлякоха футболисти с опит и качества, създадоха колектив. Не може да подминем и „Пирин“ (Брезница). Те също са новаци, но за момента отвоюват не само мястото си в групата, но и заслужават уважение от съпениците. Там също имат добра организация, хубавото е, че разчитат само на местни кадри. Не бих казал лоша изненада, а по-скоро отстъпление от предишни години в Белица.

– Кое е най-важното да се направи в момента във футболен план за „Места“?

– Не само за „Места“, а и за всички, е най-важното да се преодолее тягостната обстановка около Ковид-19. Най-после да се върнат хората по-стадионите, да се нормализира животът и да се събираме отново, защото отчуждението, което се породи от тези смутни времена в последната година, изключително много тежи. Затова нека си пожелаем здраве и да вярваме, че нещата скоро ще са по-добри

Интервю на АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *