HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ТОВА СЛЪНЧИЦЕ ВЕЧЕ ГО НЯМА! Игра от руски сайт доведе до смъртта на петокласничка от Дупница

Петокласничка от Дупница бе открита мъртва, с въже около врата си. Близки на почерненото семейство коментират, че детето е станало жертва на руска интернет игра, която подстрекава тийнейджъри към самоубийство.

Трагедията, сполетяла семейството на строителя Любомир Асенов от кв. “Гиздова махала”, е огромна. Днес дъщеричката им Здравка трябваше да навърши 12 г., но вместо на рожден ден почерненото семейство събира близките за погребението й.

Минути преди да се обеси, тийнейджърката е видяна да разговаря с приятелките си на улицата. Тялото на момичето е открито от съседка на семейството. Тя видяла безжизнено телце на Здравка да виси на примка от кабел от полилея в една от стаите на къщата. В първия момент изпаднала в шок, но след това крещяла с цяло гърло за помощ. Дошли други съседи и свалили момичето от бесилото и веднага го закарали в Спешен център – Дупница с надежда лекарите да я върнат към живота. За жалост медиците само констатирали смъртта на петокласничката.

Тялото й е закарано за аутопсия в Кюстендил. По първоначални данни криминалистите, които пристигнали в Спешния център, не са открили следи от насилие по тялото. Чакат се резултатите от аутопсията.

В кв. „Гиздова махала“ се е създала психоза сред жителите, че ученичката е станала жертва на руска интернет игра.

Лидерът на ромите в квартала Калин Георгиев, който е роднина на петокласничката, заяви пред репортер на  вестник”Струма”: “От вчера правим разяснение сред родителите и децата, че тази игра е опасна за живота на участниците в нея. Играта „Син кит“ се разпространява по интернет, зарибяват се малолетни. Зравчето беше свито и добро дете. Не излизаше с момчета. Баща й я държеше изкъсо. Искаше тя да учи, не да се омъжва още дете”, заяви К. Георгиев.

Здравка е била ученичка в 5-и клас в училище “Неофит Рилски” в Дупница. От там съобщиха, че била кротко дете и показвала добри знания.

Дупничанин, който живее в близост до „Гиздова махала“, коментира, че видял голяма група тийнейджъри, седнали в ливада и с мобилните телефони в ръце, и съсредоточено „чатели“.

„Син кит” е смъртоносна игра на контрол, зародила се в руската социална мрежа, която се разпространява и вече засяга деца в бившите съветски републики и Румъния, а явно вече и в България. Играта действа подобно на секта, която привлича тийнейджъри чрез социалните мрежи. Щом се включат в групата, с тях се свързва т.нар. „син кит” – гуру, който им дава 50 задачи за 50 дни, пише Life. ru. Първоначално те са за различни екстремни действия, като ранно ставане, изкатерване на кран, ходене по парапет. Детето трябва да снима всяка такава задача с мобилния си телефон и да я сподели в групата в социалната мрежа. Така гуруто, който често също е тийнейджър, постепенно поема контрол над живота на жертвата, разрушавайки обичайния му ритъм. Следват задачи, свързани с нарушаване на обществения ред, насилие и самонараняване. От жертвите се иска да крадат, да нападат други деца или да изрисуват с бръснарско ножче син кит на ръката си. На 50-ия ден се дава последната задача, която е за самоубийство със скок от високо, хвърляне под гумите на автомобил, прерязване на вените, обесване – зависи от желанията на т.нар. „син кит”. При отказ да изпълняват задачите децата са заплашвани с насилие или с убийство на техни близки, включително и с абсурдни заплахи, като например че „синият кит” знае IP адреса им и по него може да открие къде живеят.

До този момент предполагаемите жертви на играта в Русия и бившите съветски републики са над 200, а други стотици деца са наранени. Само на територията на Руската федерация възможните жертви са 130 за периода ноември 2015-април 2016 г., според „Известия”.

През май миналата година руските власти арестуваха Филип Будейкин, на 21 години, който е предполагаемият автор на играта, подтикваща към смърт. Той е обвинен за подбуждане към самоубийство на 15 деца. Но въпреки ареста му неговите последователи продължават да разпространяват ужасяващата игра в социалните мрежи.

Според наши специалисти няма доказателства, че такава игра съществува. Това е машина за печалба на база предизвикване на паника и страхове у хората, смята Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

Дали ученичката от Дупница е станала жертва на интернет игра, или причината да увисне на бесило е друга, ще се произнесат компетентните органи. Жестоката истина обаче е, че навръх рождения й ден Здравчето ще бъде изпратена в последния й земен път…

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *