Идват празници! Какво да правим при хранително отравяне

Класическите симптоми са общо неразположение, гадене, повръщане, диария, повишена температура. При появата им не бива да решавате проблема самостоятелно, тъй като отравянията са два вида: токсико-инфекциозни и неинфекциозни.
Най-разпространен е първият тип (токсико-инфекциозни), при който в тялото проникват патогенни микроорганизми от развалена храна. Неинфекциозното отравяне е свързано с попадане заедно с храната на химически или природни токсини – това може да е останал по повърхността на плодовете и зеленчуците тор или консумация на отровни гъби. Вторият тип е по-опасен, поради което незабавно трябва да потърсите лекарска помощ. Ако просто сте изяли нещо развалено, може да опитате да си помогнете и сами. Но е важно да помните, че независимо от типа хранително отравяне от медицинска помощ се нуждаят децата, бременните и кърмещите жени, както и възрастните хора.

Сорбенти
Сорбентите са препарати, предназначени да извеждат токсините от организма. Най-известните и ефективни сорбенти са активният въглен и препаратите смекта и ентерол.

Вода
При силно повръщане и диария основната задача е да се възстанови и да се поддържа водният баланс на тялото. За целта пийте преварена подсолена вода (1 ч.л. сол на 1 л вода).

Режим
Обикновено хранителното отравяне е съпроводено със силна слабост и повишена температура, затова най-добре е да останете в леглото – така ще помогнете на тялото да възстанови силите си. Хубаво е първият ден да се откажете от храната. Пийте билков чай и постепенно добавяйте към менюто сухари.

Лекарства
При хранително отравяне трябва да бъдете внимателни с приема на лекарства. Не пийте болкоуспокояващи, защото ако настъпят усложнения, това ще затрудни диагностицирането на проблема. След като диарията и повръщането преминат, помислете за препарати, които ще възстановят микрофлората на стомаха. Ако симптомите не отшумяват дълго, не пийте антибиотици, освен ако не са ви предписани от лекар.

Профилактика
Не е възможно напълно да се изключи рискът от хранително отравяне, но може да се сведе до минимум, като се придържате към някои прости, но ефективни правила. Мийте внимателно ръцете си, както и плодовете и зеленчуците. Съхранявайте правилно продуктите и избягвайте заведения за хранене със съмнителна репутация.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *