Иде адска жега, живакът скача до 40 градуса на сянка

Нова гореща вълна настъпва в България. Температурите започват да се повишават, като очакванията са на места седмицата да завърши с 40 градуса на сянка. Вчера беше слънчево, с развитие на купеста облачност, но почти без валежи. Максималните температури бяха от 26 до 31 градуса.  От днес започва повишение на температурите. Ще бъде слънчево, сухо, в низините – горещо, пише Блиц.

Температурите след обяд ще достигнат стойности от 28 до 32-33 градуса. В сряда жегата ще продължи да набира сила. Ще бъде слънчево и горещо в цялата страна, с температури от 31 до 36 градуса.

По Черноморието ще духа до умерен вятър от изток и температурите ще бъдат с няколко градуса по-ниски, до 26 – 28. В четвъртък температурите ще бъдат от 33 до 38 градуса. Във вътрешността на страната ще бъде почти тихо, а в източните райони, отдалечени до около 80-100 километра от брега ще продължи да духа до умерен вятър откъм морето и температурите ще бъдат по-ниски  с няколко градуса, пише сайтът Dir.bg. В петък ще има повече купести облаци, но ще остане предимно сухо.

Слаби краткотрайни превалявания с локален характер са възможни над Западна Стара планина, Рила и Пирин. Температурите ще бъдат от 32 до 37 градуса. В източните райони ще духа умерен източен вятър, а в централна Северна България – слаб от североизток.

В събота ще бъде слънево и горещо, с температури от 34 до 39 градуса. Отново малко по-хладно ще бъде по черноморското крайбрежие, където ще духа слаб, до умерен източен вятър. Най-горещият ден на тази седмица ще бъде неделният.

Според сегашните моделни прогнози, на места в низините са възможни и температури до 39 – 40 градуса. Тези очаквани максимални стойности ще бъдат доуточнявани в следващите дни. Ще бъде слънчево, с повече облаци в източните и североизточни райони, но ще остане без валежи. Отново по морето температурите ще бъдат по-поносими с няколко градуса. През предстоящата седмица месец август ще защити блестящо реномето си на най-слънчев месец.

Времето ще бъде типично лятно, почти без валежи, горещо, слънчево и сухо. Времето ще бъде подходящо както за море, така и за планина, като в средновисоките части на планините ще бъде доста топло, с максимални температури на 1200-1300 метра между 26 и 28 градуса в края на седмицата. Много приятно ще бъде времето по морето, където температурите ще са с няколко градуса по-ниски от тези във вътрешността на страната.

Там в някои дни проблем биха могли да бъдат само по-високите вълни, заради постоянния до умерен източен вятър. Бъдете внимателни! В началото на следващата седмица, според сегашните моделни прогнози, горещините ще се засилят още и в някои райони биха могли да доближат абсолютните стойности, измервани от началото на инструменталните наблюдения. Все пак, това са само предварителни прогнози, които подлежат на уточнение в следващите дни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *