Избират директори на 35 столични училища

35 столични училища ще бъдат с нови директори от 15 септември. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева, цитирана от БГНЕС. „Всички, които имат пет години учителски стаж и са магистри могат да се опитат на конкурсите за директор на училище“, каза още тя. 

Запитана дали може да бъде премахнато изискването за учителски стаж, за да може повече млади хора да участват в конкурсите, Кастрева отговори, че това е заложено в Наредба 15, както и изискването бъдещите директори да са с придобита образователно-квалификационна степен „магистър“, а не „бакалавър“, както беше възможно преди. 

„Конкурсите са обявени в две заповеди. В първата заповед бяха 14, които временно са изпълнявали длъжността директор, а във втората са колеги, които в последно време са придобили право на пенсиониране“, обясни тя. 

На въпрос дали има директори, които продължават да работят и след навършване на пенсионна възраст, Кастрева призна, че има такива случаи, но те са малко. „Това са малки изключения. Не повече от 2 години, тъй като миналата година нямаше конкурси“, поясни Кастрева. 

Тя уточни, че подаването на документи по първите конкурси е приключило и сега комисията работи по тях. „Все още текат сроковете по втората заповед, която беше публикувана на 22 юни. По нея тече подаването на документи“, подчерта началникът на РУО-София. 

Наесен с нов директор ще бъдат 35-то, 20-то, 43-то, 138-мо, 31-во, ПГ по архитектура и геодезия „Христо Ботев“ и др. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *